Vo Francúzsku majú sliepky nevídanú opateru: Takúto inštitúciu pre nich zriadili!

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 12:00 • 2 min
Vo Francúzsku majú sliepky nevídanú opateru: Takúto inštitúciu pre nich zriadili!

Francúzska farma sa rozhodla produkovať vajíčka s dôrazom na etiku, preto si vytvorila takýto netradičný systém.

slovakia

left justify in out

V dobe, keď sme obklopení technológiou, chemickým priemyslom a potravinami, ktoré s prirodzenosťou už nemajú nič spoločné, rozmáha sa trend BIO produktov. Pravdou ale je, že napriek pečiatke BIO, ktorá by nám mala zaručovať aj určitý druh etiky pestovania a chovov, nedodržiava sa všetko tak, ako by sme si priali. Napríklad slepačie BIO farmy, ktoré sa zaoberajú predajom vajíčok, „vyradia“ svoje nosnice už v 18. mesiaci života a pošlú ich na smrť. Klesá im totiž produktivita a tým sa znižujú zisky. Práve tento prístup sa rozhodla zmeniť istá francúzska spoločnosť a zriadila „domov dôchodcov“ pre sliepky vo vyššom veku.

 

 

Firma nadviazala spoluprácu so štyrmi miestnymi BIO chovateľmi sliepok a dohodli sa, že svoje vajíčka budú všetci predávať pod jednotnou značkou, pričom cena jedného vajíčka bude 1 euro, teda o polovicu vyššia než bežné vajíčko z biochovu. Výmenou za to budú všetky svoje staršie a menej produktívne nosnice odovzdávať do „domova dôchodcov“, kde o nich bude adekvátne postarané a naďalej budú môcť znášať, hoci už menej. Funguje to teda podobne ako dôchodkový systém, mladšie sliepky budú zarábať na to, aby staršie mohli ďalej dôstojne žiť.

 

 

Trh pre tieto síce drahšie, no zato eticky vyprodukované vajíčka sa postupne rozširuje. Ako uviedli predstavitelia spoločnosti, ide im o to, aby ich značka bola zárukou humánneho prístupu k zvieratám, za ktorú si ľudia budú ochotní aj priplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies