EÚ navrhuje pravidlá, ktoré pomôžu spoločnostiam sťahovať sa cez hranice

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 17:19 • 2 min
EÚ navrhuje pravidlá, ktoré pomôžu spoločnostiam sťahovať sa cez hranice

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu navrhla nové pravidlá týkajúce sa práva obchodných spoločností, ktoré by mali spoločnostiam uľahčiť zlučovanie, delenie alebo sťahovanie sa v rámci jednotného trhu EÚ.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ zdôraznila, že novými pravidlami sa zabezpečí ochrana práv zamestnancov a znemožní sa zneužívanie daňového systému, keď sa zabráni vytváraniu umelých schém s cieľom vyhnúť sa daňovým povinnostiam. Ide o pravidlá, ktoré podporia potenciál rastu európskych spoločností pomocou digitalizácie procesu zakladania a prevádzky firiem.

 

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že európskym firmám sa často zabraňuje využívať obchodné príležitosti v zahraničí, čo chce zmeniť. "Chcem zmodernizovať pravidlá v oblasti obchodných spoločností. V prvom rade chcem viac online riešení pre európske podniky, aby mohli ušetriť čas i náklady. A chcem dať poctivým podnikateľom možnosť vybrať si, kde chcú podnikať, ako chcú expandovať alebo reorganizovať svoje podniky," spresnila Jourová.

 

V návrhu EK sa stanovujú spoločné, harmonizované postupy na úrovni EÚ, ako sa spoločnosť môže presťahovať do inej krajiny EÚ, zlúčiť alebo rozdeliť na dva či viaceré nové subjekty v rôznych krajinách. Podniky budú môcť presťahovať svoje sídlo do iného štátu EÚ na základe zjednodušeného postupu. Pravidlá pre cezhraničné premeny a delenia spoločností budú zahŕňať aj opatrenia, ktoré pomôžu vnútroštátnym orgánom v boji proti zneužívaniu. Prevody tohto druhu budú obsahovať účinné záruky proti zneužívajúcim postupom, ktoré majú za cieľ obchádzať daňové pravidlá, poškodzovať práva pracovníkov alebo ohrozovať záujmy veriteľov či menšinových akcionárov.

 

V súčasnosti sa vnútroštátne pravidlá v členských štátoch EÚ výrazne líšia alebo predstavujú veľké administratívne prekážky, čo podniky odrádza od nových príležitostí. Komisia vďaka novým pravidlám odhaduje úspory nákladov pre spoločnosti vo výške 12 000 až 19 000 eur na jednu operáciu. V priebehu piatich rokov môžu úspory dosiahnuť celkovú výšku 176 až 280 miliónov eur.

 

Nové pravidlá uľahčia zakladanie spoločností cez internet. V súčasnosti iba 17 členských štátov umožňuje vybaviť celý proces registrácie firmy cez internet. Návrh EK predvída, že spoločnosti budú môcť zaregistrovať, založiť nové pobočky alebo vypĺňať dokumenty v obchodnom registri na internete vo všetkých členských štátoch - efektívnejšie a až trikrát lacnejšie. S cieľom zabrániť podvodom a zneužívaniu si budú môcť orgány jednotlivých štátov vymieňať informácie o členoch predstavenstva alebo vedenia, ktorí boli zbavení funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies