Inšpektori MAAE budú mať prístup do všetkých jadrových zariadení

NETKY.SK • 30 Január 2012, 08:02 • 2 min
Inšpektori MAAE budú mať prístup do všetkých jadrových zariadení

Inšpektori MAAE budú mať prístup do všetkých jadrových zariadení

slovakia

left justify in out

img

Tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý dnes priletel na návštevu Iránu, bude mať prístup do všetkých jadrových zariadení v krajine. Vyhlásil to dnes iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí. 
      "Predstavitelia MAAE budú môcť vykonať inšpekcie v ktoromkoľvek jadrovom zariadení, o ktorého návštevu požiadajú," uviedol podľa oficiálnej agentúry IRNA Sálehí, ktorý sa zúčastňuje na summite Africkej únie v Etiópii. 
      Šesťčlenná delegácia vedená námestníkom generálneho riaditeľa MAAE a zároveň hlavným inšpektorom Hermanom Nackaertsom pricestovala dnes do Teheránu, kde začala viesť rozhovory s najvyššími iránskymi predstaviteľmi. Konkrétna agenda rozhovorov nie je známa. 
      Pozorovatelia sa domnievajú, že od výsledkov prebiehajúcej misie MAAE závisí obnovenie medzinárodných rozhovorov o iránskom jadrovom programe.
      Návšteva prebieha v čase čoraz intenzívnejšieho tlaku západných krajín na Irán v spore okolo jeho jadrového programu, ktorý podľa USA a ich spojencov môže mať aj vojenské ciele. Teherán to popiera s tým, že jeho aktivity sú zamerané výhradne na výrobu elektriny.
      Západní diplomati, ktorí často obviňujú Irán zo zdržiavacej taktiky, vyjadrili pochybnosti, že plánovaná cesta predstaviteľov MAAE povedie k významnejšiemu pokroku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies