Presadzovanie západnej rezolúcie o Sýrii je "cestou k občianskej vojne"

NETKY.SK • 31 Január 2012, 11:40 • 2 min
Presadzovanie západnej rezolúcie o Sýrii je "cestou k občianskej vojne"

Presadzovanie západnej rezolúcie o Sýrii je "cestou k občianskej vojne"

slovakia

left justify in out

Čelný ruský diplomat dnes vyhlásil, že presadzovanie prijatia navrhovanej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii by viedlo k občianskej vojne. Rezolúciu podporuje Západ a arabské štáty.

"Západný návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady o Sýrii nepovedie k hľadaniu kompromisu," citovala agentúra Interfax Gennadija Gatilova, námestníka ruského ministra zahraničných vecí. "Jej presadzovanie je cestou k občianskej vojne".

Západné krajiny budú na dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN presadzovať prijatie tvrdej rezolúcie o kríze v Sýrii. Generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) na rokovaní požiada o podporu rady pre nový plán LAŠ. Táto iniciatíva vyzýva sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odovzdal právomoci svojmu zástupcovi, ktorý by následne vytvoril vládu národnej jednoty.

Západní členovia BR OSN podporujúci plán - USA, Británia, Francúzsko, Nemecko a Portugalsko - dúfajú, že rada prijme rezolúciu zostavenú na základe návrhov 22-člennej arabskej organizácie. Nevôľu však už skôr vyjadrilo Rusko, ktoré má v rade právo veta. Moskva uviedla, že návrh nie je "vyvážený" a ponechal by "otvorenú možnosť pre intervenciu" v Sýrii.

Návrh vyzýva na realizáciu rozhodnutí LAŠ týkajúcich sa Sýrie, ako je zastavenie násilia, ochrana civilistov, prepustenie všetkých ľudí svojvoľne zadržaných pri nepokojoch a stiahnutie sýrskych vojenských síl z miest.

Násilie pri potláčaní opozície v Sýrii medzitým pokračuje. V pondelok podľa sýrskych aktivistov prišlo o život v krajine zhruba 100 ľudí, väčšinou na predmestiach Damasku.

Násilnosti v Sýrii si od vlaňajšieho marca podľa OSN vyžiadali viac ako 5400 mŕtvych.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies