Spojené štáty a ich spojenci podnikli "presné" útoky v Sýrii!

NETKY.SK • 14 Apríl 2018, 07:53 • 2 min
Spojené štáty a ich spojenci podnikli "presné" útoky v Sýrii!

WASHINGTON - Spojené štáty podnikli "presné" útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP to oznámil americký prezident Donald Trump.

 

Podľa jeho vyhlásenia v piatok večer washingtonského času prebiehajú v Sýrii spoločné vojenské útoky Spojených štátov a ich spojencov - Británie a Francúzska. Tieto údery označil za "priamy dôsledok" neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.

 

Nad sýrskym hlavným mestom Damask bolo vidieť záblesky a počuť hlasné výbuchy. Počas Trumpovho prejavu tiež oblohu zahalil hustý dym, uviedla AP.

 

Podľa amerického prezidenta sú Spojené štáty a ich spojenci pripravení na "vytrvalú" odozvu, až kým sýrska vláda neprestane používať chemické zbrane.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že nemá žiadne pochybnosti o zodpovednosti sýrskej vlády za útok jedovatým plynom, ktorý hlásili minulú sobotu z mesta Dúmá pri Damasku. Podľa rôznych zdrojov zahynulo pri tomto chemickom útoku 40-100 ľudí.

 

Trump už pred niekoľkými dňami pohrozil odvetným útokom na Sýriu. Ide pritom už o druhý prípad, keď sa rozhodol zakročiť proti tamojším vládnym silám.

 

V apríli 2017 zaútočili Američania riadenými strelami Tomahawk na leteckú základňu v sýrskej provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali takisto nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na mesto Chán Šajchún.

 

Okolím Damasku otriasli výbuchy, obloha sa sfarbila do oranžova

 

Letecké údery Spojených štátov, Británie a Francúzska v Sýrii pocítili v noci na sobotu v tamojšej metropole Damask, kde sa ozývali výbuchy z východnej, západnej i južnej strany a obloha nad mestom sa rozžiarila na oranžovo. Agentúra AP o tom informovala na základe hlásení od svedkov a vlastného spravodajcu.

 

Výbuchy podľa nich otriasali veľkou časťou okolia Damasku a východne od mesta bolo vidieť obrovský požiar. Nad mestom sa tiež vznášal hustý dym. Sýrske médiá uviedli, že bolo zasiahnuté vedecko-výskumné centrum, sýrska obrana však južne od Damasku zachytila 13 rakiet.

 

Po odznení útokov vyšli do ulíc hlavného mesta vozidlá s ampliónmi, z ktorých zneli nacionalistické piesne. Úrad sýrskeho prezidenta Bašára Asada medzitým zverejnil na Twitteri príspevok, podľa ktorého "dobré duše nebudú pokorené".

 

Americký prezident Donald Trump predtým oznámil, že Spojené štáty podnikli spoločne s Francúzskom a Britániou "presné" útoky na objekty v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Tieto údery označil za "priamy dôsledok" neschopnosti Ruska zabrániť Asadovým silám v používaní chemických zbraní.

 

Mattis: USA a spojenci zasadili úder sýrskej chemickej infraštruktúre

 

Americký minister obrany James Mattis vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci podnikli "rozhodný zákrok" proti sýrskej infraštruktúre spojenej s chemickými zbraňami. Išlo pritom o "tvrdší" úder ako v vlani v apríli, keď Američania zaútočili na leteckú základňu v sýrskej provincii Homs, citovala z jeho vyhlásenia agentúra AP.

 

Po náletoch, ktoré zasiahli okolie Damasku v sobotu nadránom miestneho času, podľa Mattisa nie sú zatiaľ plánované ďalšie podobné akcie. Minister dodal, že útoky boli namierené proti sýrskemu režimu a bolo vynaložené veľké úsilie, aby nespôsobili "civilné a zahraničné obete".

 

Podľa predošlého vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa sú však Spojené štáty a ich spojenci pripravení na "vytrvalú" odozvu, až kým sýrska vláda neprestane používať chemické zbrane. Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že nemá žiadne pochybnosti o zodpovednosti sýrskej vlády za útok jedovatým plynom, ktorý hlásili minulú sobotu z mesta Dúmá pri Damasku. Podľa rôznych zdrojov zahynulo pri tomto chemickom útoku 40-100 ľudí.

 

Mattis sa vyjadril pred novinármi v Pentagóne krátko po samotnej vojenskej operácii, ktorú Spojené štáty podnikli v Sýrii spoločne s Britániou a Francúzskom. Trump predtým oznámil, že išlo o "presné" útoky na objekty, ktoré sú spojené so sýrskym programom chemických zbraní.


Mattis tiež uviedol, že v súvislosti so zákrokom v Sýrii zatiaľ neboli na strane Spojených štátov a spojencov hlásené žiadne "straty". Vyzval zároveň "zodpovedné národy", aby spoločne odsúdili režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Sobotňajšie útoky vysvetlil tým, že Asad "nepochopil" predošlý úder Washingtonu po chemickom útoku z roku 2017.

 

img


V apríli 2017 zaútočili Američania riadenými strelami Tomahawk na leteckú základňu v sýrskej provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali takisto nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na mesto Chán Šajchún.


Mattis v súvislosti s najnovšími útokmi povedal, že "vyslali jasný odkaz" Asadovi, ako i jeho "vražedným poručíkom".

 

Macron: V Sýrii bola prekročená pomyselná hranica

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil v noci na sobotu, že Francúzsko spoločne so Spojenými štátmi a Britániou začali vojenskú operáciu proti "utajovanému chemickému arzenálu" sýrskej vlády.

 

Podľa Macronovho vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra AP, vníma Paríž vývoj v Sýrii ako "prekročenie pomyselnej hranice" po tom, čo sa v meste Dúmá pri Damasku minulú sobotu údajne odohral chemický útok. Francúzsky prezident dodal, že v tomto prípade "nie sú pochybnosti" o zodpovednosti sýrskej vlády.

 

img

 

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada popiera obvinenia Západu z chemického útoku v Dúmá, ktorý si podľa rôznych zdrojov vyžiadal 40-100 mŕtvych.

 

Macron vyhlásil, že oznámená vojenská operácia sa zameriava iba na schopnosti Sýrie vyrábať chemické zbrane. Nešpecifikoval pritom, aké zariadenia alebo lokality sú terčmi útokov.

 

Podľa predošlého vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa podnikli Spojené štáty spoločne s Francúzskom a Britániou "presné" útoky na objekty v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Tieto údery označil za "priamy dôsledok" neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.

 

Mayová by radšej volila alternatívnu cestu

 

Pri náletoch Spojených štátov, Británie a Francúzska v Sýrii sa podľa "prvých náznakov" podarilo úspešne zasiahnuť jedno z tamojších vojenských zariadení. Britské ministerstvo obrany to uviedlo v sobotu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

 

Trojica krajín podnikla nadránom útoky v okolí Damasku, ktorých terčom bol podľa vyjadrení ich lídrov sýrsky chemický arzenál. Predbežnú úspešnosť britský rezort obrany pripísal presnosti použitých riadených striel a "dôkladnému plánovaniu".

 

Britská premiérka Theresa Mayová podľa AP vyhlásila, že sobotňajšie nálety v Sýrii nemali byť "o zasahovaní do občianskej vojny" ani "o zmene režimu", ale obmedzeným a cieleným úderom, ktorý "ďalej nevystupňuje napätie v danom regióne" a snaží sa všetkými prostriedkami vyhnúť civilným obetiam.

 

"Radšej by sme si zvolili alternatívnu cestu, ale v tomto prípade žiadna nie je," dodala Mayová.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies