Ďalšie veľké prekvapenie pre vedcov: Zábery odľahlých častí Amazonského pralesa odhalili tajomstvo!

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 11:31 • 2 min
Ďalšie veľké prekvapenie pre vedcov: Zábery odľahlých častí Amazonského pralesa odhalili tajomstvo!

Na základe najnovších zistení archeológov sa budú musieť zmeniť doterajšie poznatky o histórii tohto magického miesta.

slovakia

left justify in out

Až doposiaľ sa predpokladalo, že Amazonský prales bol osídlený len v oblastiach v blízkosti Amazonky. Odborníci hovorili o približne miliónovej civilizácii, ktorá tu žila do príchodu Portugalcov okolo roku 1500. Najnovším prieskumom vzdialených oblastí pralesa sa však objavili záhadné objekty, ktoré by mohli signalizovať, že sme sa mýlili.

 

Tím z Exeterskej univerzity sa rozhodol podrobnejšie venovať oblasti brazílskeho štátu Mato Grosso. Snímky, ktoré zhotovili z vtáčej perspektívy naznačovali, že sa tu nachádzajú pozostatky osídlenia. Tieto dohady krátko na to potvrdilo aj 24 pozemných prieskumov. Nový objav teda znamená zásadný prevrat v informáciách, ktoré sme o Amazonskej civilizácii doteraz mali.

 

"Odhadujeme, že pred príchodom Portugalcov bola oblasť husto osídlená a počet pôvodných obyvateľov sa blížil k číslu desať miliónov," uviedol archeológ Jonas Gregorio de Souza.

 

V týchto odľahlých častiach sa našli pozostatky malieb slúžiacich na rituály, ale aj zbytky keramiky či skládka odpadu z vtedajších domácností. "Podľa všetkého išlo o rozvinutú a dobre organizovanú spoločnosť. Spôsob osídlenia bol rozmanitý. Niekde sme našli dôkazy o veľkých opevnených dedinách s rozlohou 400 metrov, inde boli zasa nájdené náleziská malých usadlostí ohraničených priekopami," dodal Souza.

 

Túto civilizáciu, ktorú odborníci prirovnávajú k Inkskej ríši, zničili Európania ešte pred tým, ako sem dorazili Portugalci. Pravdepodobne totiž priniesli choroby, ktoré domorodých obyvateľov postupne zlikvidovali. Všetci tí, ktorí epidémie prežili boli následne zabití kolonizátormi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies