Veľkonočné tradície si pripomenuli aj Slováci v hlavnom meste USA

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 16:00 • 2 min
Veľkonočné tradície si pripomenuli aj Slováci v hlavnom meste USA

WASHINGTON - Veľká noc síce nie je v Spojených štátoch oficiálnym štátnym sviatkom ani dňom pracovného pokoja, ale Slováci žijúci vo Washingtone a okolí si aj napriek tomu aspoň trochu pripomenuli slovenské veľkonočné tradície vrátane pletenia korbáčov.

slovakia

left justify in out

Krajania sa najprv zišli v Kvetnú nedeľu na česko-slovenskej veľkonočnej bohoslužbe, ktorú zorganizoval krajanský spolok Československá medzidenominačná služba, snažiaci sa o zachovanie používania českého a slovenského jazyka počas bohoslužieb. Na veľkonočnej bohoslužbe zaznel nielen biblický verš v rodnej reči, ale amatérsky spevácky zbor zaspieval aj sviatočné liturgické piesne v češtine a slovenčine.

 

Tento víkend usporiadal ďalší krajanský spolok Slavic American Sokol veľkonočné stretnutie pre rodiny s deťmi, na ktorom učiteľky z česko-slovenskej školy ukázali mladej generácii veľkonočné tradície, predovšetkým pletenie korbáčov, ktoré v Spojených štátoch nepoznajú.

 

"Tu keď to niekomu povieme, tak sa tomu každý čuduje. Musíme to povedať jemne, aby sa nikto neurazil, pretože bitie žien tu predsa len nie je veľmi povolené," povedala o tradícii veľkonočného šibania učiteľka spojenej česko-slovenskej škôlky Radka. Na tréning pletenia síce priniesli učiteľky deťom farebné drôtené prútiky, na stole však na ukážku nechýbal ani pravý korbáč a maľovaná kraslica.

 

Na podujatí sa síce zúčastnila len hŕstka rodín, keďže v tejto časti USA sú práve teraz jarné prázdniny a mnohé rodiny sú mimo mesta, no o to rodinnejšia atmosféra tam panovala. Deti sa zúčastnili aj na hľadaní vajíčok, ktoré v parku ukryl veľkonočný zajac, čo je zase americká tradícia.

 

Rôzne veľkonočné podujatia sa konali tento týždeň na viacerých miestach Spojených štátov. Krajania sa stretli pri výrobe kraslíc i pečení veľkonočných dobrôt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies