V Etiópii si zvolili nového lídra vládnej koalície, je ním Abiy Ahmed

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 11:32 • 2 min
V Etiópii si zvolili nového lídra vládnej koalície, je ním Abiy Ahmed

ADDIS ABEBA - Vládnuca etiópska koalícia si zvolila v utorok svojho nového lídra. Je ním Abiy Ahmed z etnickej skupiny Oromo, ktorá je stredobodom už takmer tri roky trvajúcich protivládnych protestov.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnych médií dostal Ahmed vyše 60 percent hlasov, informovali v stredu agentúry AP a DPA. Zvolenie za predsedu koalície mu zároveň otvára cestu k postu premiéra. Bývalý etiópsky premiér Hailemariam Desalegn odstúpil vo februári. Voľba nového ministerského predsedu sa očakáva ešte v priebehu stredy.

 

Koalícia a jej regionálne pobočky majú v etiópskom parlamente obsadené všetky poslanecké kreslá. Krok prichádza po mesiacoch najostrejších protestov za uplynulé štvrťstoročie a po prekvapujúcom rozhodnutí expremiéra Desalegna prepustiť z väzenia prominentných politikov a novinárov so zámerom demokratizovať politický priestor v tejto východoafrickej krajine. V Etiópii je aktuálne vyhlásený mimoriadny stav.

 

Vymenovanie Ahmeda do čela Etiópskeho ľudového revolučného frontu (EPRDF) a následne aj do funkcie premiéra by mohlo ukončiť rozsiahle protivládne protesty, uviedol opozičný politik Merera Gudina. Ahmed (41) predtým slúžil ako minister pre vedu a technológiu a stál pri zakladaní spravodajských služieb.

 

Je všeobecne považovaný za reformátora, ktorý by mohol do konzervatívneho vedenia vniesť nové myšlienky. Ak ho zvolia za premiéra, stane sa prvým ministerským predsedom z etnickej skupiny Oromov od roku 1991, keď sa EPRDF dostal moci.

 

Nepokojné etiópske regióny Oromia a Amhara sužujú v uplynulých rokoch násilné protesty ohľadom ich politického a etnického zanedbávania zo strany vlády. Od augusta 2016 tam bolo zabitých takmer 700 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies