Sila detoxu: Jarná očista, ktorá vás počas pár dní postaví na nohy

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Sila detoxu: Jarná očista, ktorá vás počas pár dní postaví na nohy

BRATISLAVA - Padajú vám vlasy, máte problémy so zažívaním, bývate na smrť unavení? Vaša pečeň zrejme nestíha. Je na čase dostať sa späť do formy. Doprajte si jednoduchú jarnú očistu. Za pár dní uvidíte zmeny!

slovakia

left justify in out

Pečeň ako dokonalá čistiareň

 

Zvyčajne o nej vôbec nevieme, ale pre naše telo je úplne zásadná. Pečeň máme pre to, aby naše telesné bunky každú minútu získavali všetko dôležité pre svoj zdravý chod a zároveň sa zbavovali toho, čo už nepotrebujú. To prakticky znamená, že pečeň funguje ako filter, ktorý z krvi odstraňuje toxíny. Pre prirodzenú detoxikáciu organizmu, ktorá prebieha neustále, je ale absolútne nutné, aby bola v poriadku. Čo pečeň potrebuje? Dostatočný prísun vitamínov a minerálov, teda pestrú a zdravú stravu, a tiež veľa čistej vody každý deň.

 

Maškrtný jazyk, veľký problém

 

Čo naopak pečeni škodí? Častá konzumácia alkoholu, vyprážané rezne, jedlá z fast foodu, polotovary s konzervanty, ale aj prejedanie sa. Pečeni vadí aj nadmerná konzumácia sladkostí a poškodzuje ju predovšetkým alkohol. Ďalším, a veľmi zákerným nepriateľom pečene, je dlhodobý stres. Rovnako ako nezdravé potraviny stres pečeň veľmi silno namáha, čo sa skôr alebo neskôr prejaví ich zhoršenou činnosťou.

 

Výsledok? Únava, zlé trávenie, nadváha, padanie a rednutie vlasov, kožné problémy, škvrny a modriny, bolesti hlavy, ale aj zlosť, podráždenosť a depresie. Toxických látok už je v tele toľko, že ich organizmus prestane zvládať. Aj preto je potrebné si pečeň vážiť.

 

Hlavne si neškodiť!

 

Verejnosť je každoročne na jar zaplavená zaručene fungujúcimi detoxikačnými čajíkmi, bylinkami a potravinami. Výrobcovia inzerujú detoxikáciu extra po zime, extra pre ženy, extra pre seniorov. Z odborného hľadiska však tieto postupy vraj nemajú racionálny základ. Funkciu pečene nemožno podľa lekára posilniť. Jediná možnosť, ako pečeni pomôcť, je jej neškodiť. Prospeje však obohatiť jedálniček o zeleninu, ovocie a strukoviny a hlavne úplne vylúčiť alkohol.

 

Mnohé toxické látky navyše do tela putujú z vody, zo vzduchu a samozrejme z liekov. Organizmus je potrebné v detoxikácii podporiť. Ak je totiž odpadových a toxických látok príliš, jedy sa v tele ukladajú. To potom vedie k rade chorôb. 

 

Bylinky, cvičenie a diéta

 

Za pomoci rôznych byliniek, cvikov alebo pôstnych diét možno docieliť zníženie množstva parazitov v tele rovnako ako odstránenie plesní, baktérií, vírusov a toxínov. Hlavne však pomôcť pečeni a obličkám.

 

Naordinujte si šťavy

 

Vyhýbajte sa ťažkým, tučným a koreneným jedlám a soľte, ako najmenej to pôjde. Začnite variť z krúp, bielej ryže, pohánky, denne zjedzte misku kyslej kapusty a skúste sa zamilovať do červenej repy, grepov a citrónov. Z tých si každé ráno robte šťavu a pridávajte si ju do pohára teplej vody. Tiež sa snažte nekombinovať viac druhov potravín dohromady.

 

V rámci očisty skúste jeden deň v týždni postiť a pite len ovocné alebo zeleninové šťavy (najlepšie mrkvovú, kapustovú, jablčnú alebo z červenej repy). Kvôli obličkám, ktoré sa na prirodzenej detoxikácii tela tiež podieľajú, vypite okolo troch litrov čistej vody denne. A alkohol? Na ten teraz radšej zabudnite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies