FOTO + VIDEO Afrika sa láme na dve časti: Bude ju rozdeľovať oceán?

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 14:00 • 2 min
FOTO + VIDEO Afrika sa láme na dve časti: Bude ju rozdeľovať oceán?

Afrika zaznamenáva výrazne geologické zmeny, kontinent praská a hrozí, že sa rozdelí.

slovakia

left justify in out

Zem sa neustále mení, litosferické dosky sa posúvajú, vznikajú nové objekty, iné zas zanikajú. Veľmi intenzívne však v poslednom období odborníci sledujú procesy, ktoré sa odohrávajú na východe Afriky. Postupujú totiž oveľa rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo.

 

Zo záznamov je jasné, že v tejto oblasti dochádza k určitému posunu. V dôsledku tohto pohybu už došlo k prasknutiu okolia diaľnice v Keni. Prasklina má dĺžku až 700 metrov a široká je 20 metrov. Odborníci, žiaľ, nedokážu predpovedať, ktorým smerom sa bude šíriť, preto ľudia žijúci v jej blízkosti museli opustiť svoje domovy.

 

Podľa geológa Davida Adedea je len otázkou času, kedy sa Afrika rozdelí na dve časti a na mieste súčasnej pevniny bude oceán. Samozrejme, tento proces neprebehne zo dňa na deň, môže to trvať tisícky rokov, no už teraz je potrebné realizovať viaceré opatrenia, ktoré zabránia ohrozeniu obyvateľstva žijúceho v danej lokalite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies