Novela zákona o poľovníctve zachráni ročne 20.000 psov a mačiek

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:47 • 2 min
Novela zákona o poľovníctve zachráni ročne 20.000 psov a mačiek

Novela zákona o poľovníctve zachráni ročne 20.000 psov a mačiek

slovakia

left justify in out

imgNovela zákona o poľovníctve, ktorú dnes schválil parlament, môže ročne zachrániť až 20.000 psov a mačiek. Na dnešnom brífingu to oznámil poslanec SaS Peter Kalist.
      Podľa jeho psov ide asi o 9000 zastrelených mačiek a 8000 psov, avšak sú to len nahlásené prípady. Zvyšok je množstvo nenahlásených zvierat.
      Kamil Krnáč (SaS) upozornil, že doterajší zákon o poľovníctve z roku 2009 zaviedol príliš benevolentné pravidlá. "Bol obrovský spoločenský dopyt po zmene tohto zákona a bola spísaná aj petícia niekoľko desiatok tisíc ľudí," vysvetlil. Krnáč zdôraznil, že až 90 percent územia SR sú poľovné revíry. "Akékoľvek venčenie psa mimo intravilánu obce znamená, že ste na poľovnom území. V doterajšej verzii zákona bolo dokonca možné usmrtiť psa na vašom pozemku, ak bol súčasťou revíru, a to bez náhrady škody," konštatoval.
      Doterajší zákon tiež umožňuje strieľať mačky zatúlané do poľovných revírov. Zníženiu ich počtu to však nepomohlo. "Jediným riešením je plošný kastračný program. Je to aj v súlade so zdravým a ľudským prístupom, ako by sme sa mali správať k zvieratám," dodal Krnáč.
      Podľa Tatiany Rosovej (SDKÚ-DS) ešte zďaleka nie je dosiahnuté všetko. "Hlavným krokom bude prijatie zákona o ochrane zvierat. SR je jednou z mála krajín EÚ, ktorá takýto zákon nemá. Je to otázka nasledujúceho volebného obdobia," avizovala. Dnes schválenú novelu zákona o poľovníctve označila za veľký posun vpred, avšak nedostatky vidí aj v ďalších ustanoveniach tejto právnej normy. "Obrátime sa na Ústavný súd SR, 30 podpisov poslancov už máme," uzavrel.
      Zo schválenej novely zákona o poľovníctve vyplýva, že mačky zatúlané do priestorov poľovných revírov nebude možné od apríla legálne usmrcovať. Zmeny nastanú aj v prípade usmrcovania psov zatúlaných do poľovných revírov. Súčasné znenie zákona povoľuje poľovnej stráži usmrtiť psa aj mačku vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od trvalo obytného domu. Od apríla bude možné psa usmrtiť len v prípade, ak nebude jednoznačne odlíšený obojkom, prípadne prsným postrojom vo farbe odlišnej od farby jeho srsti a pohybuje sa ďalej ako 50 metrov od pána. Toto oprávnenie sa však nevzťahuje na poľovnícke psy, ktoré v priebehu poľovačky nemôžu mať na sebe z bezpečnostných dôvodov žiadne obojky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies