PREŠOV - Zaujímavý, avšak potenciálne nebezpečný druh inváznej muchy s názvom Drosophila suzukii, zaznamenali vedci z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) na školskom pozemku Prešovskej univerzity v Prešove (PU) slúžiacom na vedecké účely.
Nový druh muchy je významným škodcom, ktorý napáda ešte nedozreté zdravé ovocie.
Slovenský názov dvojkrídlovec Drosophila suzukii ešte nemá, ale zástupcovia tejto čeľade sú u nás známi ako “octové mušky” alebo “ovocné mušky”. „Tento druh je oproti našim bežným druhom výnimočný. V prvom rade to je nepôvodný druh pochádzajúci z Ázie, ktorý sa nekontrolovateľne šíri po celom svete. Druhové meno evokuje motorky a automobily japonskej značky, s ktorými má táto mucha spoločnú okrem mena aj krajinu pôvodu,“ priblížil Jozef Oboňa z Katedry ekológie FHPV PU. Ako doplnil, ide o významného škodcu mnohých druhov ovocia.
Kým naše pôvodné druhy tejto čeľade sa spravidla živia a reprodukujú na hnijúcom ovocí, tento napáda ešte nedozreté zdravé ovocie. „Samica svojím kladielkom penetruje jeho povrch a nakladie doň vajíčko. Kladielko, ktoré pri troche fantázie pripomína motorovú pílu, odlišuje samice tohto druhu od ostatných, zatiaľ čo samec je charakteristický čiernymi bodkami na krídlach,“ vysvetlil Peter Manko z Katedry ekológie FHPV PU. Zároveň dodal, že samička je za svojho života schopná naklásť až 300 vajíčok a rýchlo sa reprodukuje. Takto spôsobuje obrovské škody na broskyniach, jahodách, malinách, čerešniach, jablkách, viniči, čučoriedkach a inom ovocí po celom svete.
Keďže je tento škodca prítomný už aj na Slovensku, je podľa vedcov z Prešovskej univerzity veľmi dôležité venovať mu dostatočnú pozornosť, zachytávať trendy jeho šírenia a spolu s ďalšími informáciami minimalizovať jeho negatívne vplyvy. „V minulom roku sme v rámci Prešova síce zaznamenali iba niekoľko jedincov, no vďaka tomu, čo o tomto druhu vieme, v krátkej budúcnosti očakávame rapídny nárast populácie a s tým spojené problémy,“ uzavrel Oboňa.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies