Slovensko chce byť aktívne pri ochrane vonkajších hraníc EÚ

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 13:52 • 2 min
Slovensko chce byť aktívne pri ochrane vonkajších hraníc EÚ

BRATISLAVA - Slovensko sa bude aj naďalej angažovať v ochrane vonkajších hraníc EÚ.

slovakia

left justify in out

SR bude členom nového výboru Európskej komisie, ktorý má za úlohu implementovať nariadenie systému vstup/výstup na zaznamenávanie údajov o príchode a odchode občanov tretích krajín do EÚ.

 

Ochrana vonkajších hraníc je podľa Slovenska potrebná aj pri migračnej politike. Okrem nej budú zástupcovia SR presadzovať zefektívnenie návratovej politiky a posilnenie spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov. Slovenskí predstavitelia aj naďalej odmietajú mechanizmy povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl.

 

Pre Slovensko je kľúčové aj zapojenie sa do stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ v oblasti obrany (PESCO). "Účasť SR na projektoch PESCO bude výhodná aj pre slovenský obranný priemysel a výskum," píše sa v správe. PESCO podľa nej zabezpečí, že EÚ začne "zohrávať aj úlohu silného globálneho hráča na poli zahraničnej a bezpečnostnej politiky".

 

Zástupcovia Slovenska, naopak, nesúhlasia s návrhom Európskej komisie, ktorý upravuje podmienky na vnútorných hraniciach. "Návrh smeruje k tomu, aby štáty želajúce si zaviesť kontroly na vnútorných hraniciach mali k dispozícii túto možnosť na dlhšie obdobie," vysvetľuje rezort diplomacie. Slovensko chce text zmeniť tak, aby sa zabránilo zneužívaniu dočasného obnovenia kontroly.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies