Zem je nám už primalá: Uhádnete, čo budúci rok vybudujú na Mesiaci?

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 10:47 • 2 min
Zem je nám už primalá: Uhádnete, čo budúci rok vybudujú na Mesiaci?

Päťdesiat rokov po tom, čo človek na Mesiaci urobil prvú stopu, tu astronauti vybudujú kúsok civilizácie.

slovakia

left justify in out

V roku 1969 odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride misia Apollo 11 na čele s Neilom Armstrongom. Išlo o vôbec prvých ľudí, ktorí sa postavili na povrch mesiaca. Let trval tri dni a po viacerých komplikáciách sa Armstrongovi podarilo pristáť. Keď vystúpil z kozmickej lode, predniesol vetu, ktorá sa zapísala do dejín: „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo“. A mal veru pravdu.

 

Od tejto misie sa realizovali aj viaceré ďalšie, no vždy mali výskumný charakter. V budúcom roku by však mal prísť ďalší významný krok pre ľudstvo a to v podobe zavedenia siete 4G internetu na Mesiaci.

 

Na projekte sa rozhodli podieľať nemecký Vodafone, Nokia a automobilka Audi. Každý z týchto gigantov dostal samostatnú úlohu, ktorej výsledkom by malo byť zabezpečenie funkčnej internetovej siete vo vesmíre schopnej vysielať na zem videá vo vysokom rozlíšení. Projekt na zemskú obežnicu vynesie raketa Falcon 9.

 

Vodafone a Nokia momentálne intenzívne pracujú na vývoji siete, ktorá bude fungovať vo vesmírnych podmienkach. Musí byť energeticky maximálne efektívna a hardvér by mal dosahovať úsporné rozmery pri váhe maximálne jedného kilogramu.

 

Audi zasa pracuje na výrobe lunárnych roverov, ktoré budú prostredníctvom siete komunikovať, zhromažďovať vedecké dáta, vyhotovovať fotografie a videá a posielať ich v reálnom čase a vysokej kvalite na Zem. Jeho úlohou tiež bude dostať sa k roveru, ktorý tu ostal po misii Apollo 17 v roku 1972.

 

"Toto je dôležitý krok pre udržateľné bádanie v slnečnej sústave. Aby raz ľudstvo mohlo opustiť svoju pozemskú kolísku, musíme vyvinúť infraštruktúru mimo nej," uviedol riaditeľ organizácie PTScientist Robert Böhme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies