Piešťanská cirkevná škola má na krku poriadny škandál, vyučujúca vyhadzovala deťom šunku z desiatej

NETKY.SK • 23 Február 2018, 07:44 • 2 min
Piešťanská cirkevná škola má na krku poriadny škandál, vyučujúca vyhadzovala deťom šunku z desiatej

PIEŠŤANY – Čo je veľa je príliš! Piešťanská cirkevná škola v posledných dňoch bojuje s neželanou reklamou a kritikou zo strany rodičov. Katechétka, ktorá na škole vyučuje, povyhadzovala deťom z desiatej mäsové výrobky, pretože bol čas pôstu!

slovakia

left justify in out

Plesová sezóna sa skončila a pre veriacich sa začalo obdobie najväčšieho pôstu v roku. Ten odštartovala Popolcová streda, označovaná tiež za Škaredú stredu, kedy je prísne zakázané konzumovať akékoľvek mäsové výrobky. Kresťanský zvyk však vyvolal poriadny konflikt na cirkevnej škole v Piešťanoch. 

 

Celé sa to začalo slovnými potýčkami medzi deťmi, ktoré mali v chlebe či rožku pribalenú aj šunku. Tie ich osočovali z bezbožnosti a nedodržiavania cirkevných zvykov. Do toho celého sa zapojila aj katechétka vyučujúca na škole. Tá začala kontrolovať deťom desiate, pričom mäsové výrobky im mala pozahadzovať do koša. Informoval portál piestanskydennik.sk, na základe sťažností rodičov.

 

Škola sa ohradila a učiteľky zastala. Bráni sa tým, že jedlo určite neskončilo v koši, no nevyvrátili fakt, že vyučujúca zasiahla do súkromia žiakov. "Nebol som tam, ale som presvedčený, že nič také by žiadna sestrička nespravila. Podľa jej výpovede deti iba upozornila, že je pôst a ak chcú, môžu si mäsko odložiť, vziať domov a zjesť na druhý deň," povedal pre portál riaditeľ Ján Morong.

 

Riaditeľ pripustil, že deti by na seba nemali slovne útočiť, iba sa navzájom upozorniť, že v deň pôstu nie je vhodné jesť mäso a akékoľvek mäsové výrobky. "Každý sme vychovávaný inak a každá rodina aj inak dodržiava pôst," uviedol Morong. Podľa riaditeľa je dôležité, aby boli deti doma vychovávané k spolupatričnosti a upozornené rodičmi, že ak má niekto aj inú desiatu, ktorá nekorešponduje s tým, čomu veria, nikomu nemôžu zakázať ju zjesť ani ho preto považovať za menejcenného.

 

Rodičia v konečnom dôsledku priznali svoju chybu, no sú skôr toho názoru, že vyučujúci by sa mal skôr zaujímať o to, či má dieťa čo jesť a nie kontrolovať obsah jeho desiatej. "Je úplne v poriadku, ak vyučujúci v cirkevných školách vedú deti k dodržiavaniu pôstu, najmä ak ide o Popolcovú stredu. Ak je ale pravdou situácia, ktorá sa odohrala v piešťanskej škole, katechétka si na to zvolila úplne najnevhodnejší spôsob," uviedol pre Topky Daniel Krajcer, bývalý minister kultúry, ktorý presadzoval odluku cirkvi od štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies