Všetkého veľa škodí: Viete, aké problémy vám môže spôsobiť prebytok vitamínu C?

NETKY.SK • 10 Február 2018, 09:00 • 2 min
Všetkého veľa škodí: Viete, aké problémy vám môže spôsobiť prebytok vitamínu C?

Aj pri užívaní vitamínu C treba mať zdravú mieru, v opačnom prípade riskujeme, že si uškodíme.

slovakia

left justify in out

Je chrípkové obdobie, všetci okolo nás kašlú a kýchajú, no my si chceme svoje zdravie udržať za každú cenu. Siahame preto po mnohých doplnkoch výživy, obzvlášť tých, ktoré nám sľubujú posilnenie imunity. V tejto oblasti je azda najpoužívanejším práve vitamín C. Na trhu je veľké množstvo produktov s jeho obsahom a ľudia majú často tendenciu vzájomne ich kombinovať. To však nie je správne riešenie, pretože namiesto silnej imunity si môžeme privodiť nepríjemné zdravotné komplikácie.

 

Uvádza sa, človek by mal denne prijať 1 mg vitamínu C na 1 kilogram svojej hmotnosti. Na základe tohto prepočtu je úplne postačujúce, ak denne zjeme dva kusy ovocia s jeho obsahom a dávku vitamínu máme pokrytú. Napriek tomu panuje predstava, že céčka musíme prijímať oveľa viac, a tak telo „bombardujeme“ megadávkami, ktoré sú však viac na škodu, než na osoh.

 

Bežne dostupné sú produkty s obsahom 1000 mg vitamínu C v jednej dávke. Takéto množstvo je akceptovateľné len v niektorých prípadoch, napríklad počas chrípky, prípadne iných ochorení. Ak to ale praktizujeme dlhodobo, riskujeme problémy s močovými kameňmi, bolesťami brucha, závratmi, hnačkami, vyrážkami či pálením záhy.

 

Napriek tomu, že vitamín C je rozpustný vo vode a pokiaľ ho máme prebytok, telo sa ho zbavuje močom, nie je to celkom pravda. Časť z neho sa totiž mení na tzv. oxolát, ktorý tak dobre nedokážeme odbúrať a práve ten spôsobuje spomínané problémy s obličkovými kameňmi.

 

Ako pri všetkom, i pri užívaní výživových doplnkov sa treba riadiť heslom „všetko s mierou“ a namiesto zbytočného zaťažovania organizmu veľkými množstvami vitamínov treba imunitu posilniť pravidelným pohybom a celkovým zdravým životným štýlom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies