Amerika je sklamaná z rozhodnutia poľského prezidenta, že podpísal zákon o holokauste

NETKY.SK • 7 Február 2018, 07:35 • 2 min
Amerika je sklamaná z rozhodnutia poľského prezidenta, že podpísal zákon o holokauste

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili v utorok sklamanie nad tým, že poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorý trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol vo vyhlásení, že nový zákon "nepriaznivo ovplyvňuje slobodu prejavu a vedecké bádanie"Poľský prezident Duda podpísal legislatívu v utorok, čím sa vzoprel varovaniu Spojených štátov. Avšak Duda tiež povedal, že požiada poľský ústavný súd, aby zákon posúdil, a nechal tak otvorenú možnosť, že ešte dôjde k jeho úprave.

 

img

 

Predstavitelia poľskej vlády argumentovali, že zákon je potrebný, aby odradil od používania slovného spojenia "poľské tábory smrti" alebo "poľské koncentračné tábory", ak ide o tábory, ktoré zriadilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny v okupovanom Poľsku.

 

Tillerson vo vyhlásení dodal, že "slovné spojenia ako 'poľské tábory smrti' sú síce bolestné a mylné", ale najlepšie je brániť sa proti nim "otvorenou debatou, vedeckým skúmaním a vzdelávaním".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies