Chrípková epidémia zaútočila. Ako si poradiť s horúčkami?

NETKY.SK • 4 Február 2018, 17:59 • 2 min
Chrípková epidémia zaútočila. Ako si poradiť s horúčkami?

BRATISLAVA - Horúčka funguje ako znamenie, že sa v našom tele deje niečo, čo nie je úplne v poriadku. Konkrétne poukazuje na to, že naše telo bojuje s nejakým zápalom. Traduje sa, že by sa nemala zrážať, pretože funguje ako obranný mechanizmus. Otázkou ale je, keď tento boj prerušiť prehltnutím prášku. Ako sa to pozná?

slovakia

left justify in out

Čo sa v tele deje?

 

Keď telo napadnú baktérie alebo vírus spôsobujúci zápal, naštartuje sa množstvo pomerne zložitých pochodov. Do krvi sa vyplavia zápalové látky, ktorým sa hovorí pyrogény. Tie cestujú do mozgu, do centra, ktoré má na starosti riadenie telesnej teploty, a dajú mu signál, že je potrebné teplotu zvýšiť.

 

Pri vyššej teplote totiž prebiehajú všetky imunitné procesy oveľa efektívnejšie. Zároveň sa zrýchľuje metabolizmus, vrátane detoxikačnej činnosti pečene. Zvyšujúca sa telesná teplota, únava a niekedy aj zimnica, sú najčastejšie príznakmi horúčky, a sú teda základnými nástrojmi obranyschopnosti nášho organizmu. Niekedy sa to ale zvrtne.

 

Aká horúčka je ešte normálna?

 

Tieto čísla poznáte naspamäť: normálna telesná teplota zdravého človeka dosahuje maximálnu hodnotu 37 ° C. Do 38 ° C sa jedná o zvýšenú teplotu, a ak teplomer nameria viac, hovorí sa o horúčke, pričom tá nad 39,5 ° C je už veľmi vysoká. Vyhľadať odbornú pomoc by ľudia mali aj vtedy, ak horúčky nad 38 ° C trvajú dlhšie ako tri dni.

 

Kedy už musíte k lekárovi?

 

K lekárovi sa treba ponáhľať, keď horúčka presiahne 40 ° C, a navyše sa pridávajú aj ďalšie príznaky. Vtedy nebýva od veci volať sanitku, pretože hrozí nebezpečenstvo rýchlo sa rozvíjajúcej infekcie, ktorá môže prejsť v otravu krvi. Na toto nebezpečenstvo lekári upozorňujú napríklad v prípade meningokokovej meningitídy, zápalu srdcovej chlopne, obličiek alebo pri zápale kostí. Stupnica ortuťových teplomerov končieva u čísla 42. V týchto prípadoch totiž už ľudský organizmus kolabuje a umiera.

 

Kedy nasadiť lieky?

 

Aj keď sú mnohé domáce lekárničky plné antipyretík - liekov na potlačenie teploty - odborníci radia s nimi šetriť, zvlášť keď má človek možnosť ľahnúť si a dať telu priestor, aby sa so zápalom vysporiadalo samo. Ak už hovoríme o horúčke, tam je použitie lieku dnes celkom obvyklé, pretože ju sprevádza pre pacienta mnoho nepríjemných príznakov, od ktorých si túži uľaviť. 

 

Môžeme sa predávkovať?

 

Dôležité je ale brať lieky na teplotu, teda tie s účinnou látkou paracetamol, brufen alebo s kyselinou acetylsalicylovou, len po nevyhnutne nutnú dobu. Antipyretiká rozhodne nemajú slúžiť k tomu, aby človek aj s ochorením mohol ďalej "fungovať" v práci. Ako s horúčkou, tak aj so zvýšenou teplotou je nutné zachovať kľudový režim. Infekciu je dôležité vyležať a vytrvať do doby, než sa teplota aj bez použitia liekov zníži na normálnu hodnotu. Inak hrozí, že sa choroba dostatočne nedolieči a vráti sa rozvinú rôzne komplikácie - dokonca môže vzniknúť chronický únavový syndróm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies