Summit EÚ nedá zelenú pre vstup Rumunov a Bulharov do Schengenu

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:44 • 2 min
Summit EÚ nedá zelenú pre vstup Rumunov a Bulharov do Schengenu

Summit EÚ nedá zelenú pre vstup Rumunov a Bulharov do Schengenu - Politika Tesne pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli sa dnes večer v užšom formáte stretli holandský premiér Mark Rutte a dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová s rumunským prezidentom

slovakia

left justify in out

img

Tesne pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli sa dnes večer v užšom formáte stretli holandský premiér Mark Rutte a dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová s rumunským prezidentom Traianom Basescom a bulharským premiérom Bojkom Borisovom. Témou ich diskusií bolo rozširovanie schengenskej zóny.
      Schengenská zóna bola aj oficiálnym bodom pracovnej večere lídrov všetkých 27 členských krajín EÚ. Predsummitové stretnutie vo štvorici malo byť skôr morálnou podporou pre Rumunov a Bulharov, najmä zo strany dánskej premiérky, ktorej krajina momentálne predsedá EÚ. 
      Holandský premiér mal "v súkromí" vysvetliť lídrom oboch balkánskych krajín, prečo Holandsko tak tvrdohlavo odmieta ich vstup do Schengenu.
      Mark Rutte dnes pre médiá vyhlásil, že Holandsko stále nie je spokojné s úrovňou boja proti korupcii a organizovaného zločinu v oboch krajinách a preto nepodporí ich rýchly vstup do schengenskej zóny.
      Túto správu dnes večer potvrdila aj dánska premiérka, keď po ukončení rokovaní vo štvorici uviedla, že aj napriek tomu, že obe krajiny už dávno splnili požadované technické kritériá, počas tohto summitu zelenú pre vstup do Schengenu nedostanú.
      Bulharský premiér opäť pripomenul, že najobávanejší úsek bulharských hraníc s Tureckom, ktorý sa po vstupe jeho krajiny do Schengenu stane vonkajšími hranicami EÚ, sú strážené a monitorované podľa najprísnejších noriem schengenskej zóny. Borisov dodal, že po dosiahnutí potrebných technických kritérií je pre Bulharsko celá záležitosť uzavretá a verí v plnú podporu dánskeho predsedníctva a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya pre vstup balkánskych krajín do schengenskej zóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies