Zlý sen španielskej vlády sa mení na skutočnosť, Torrent navrhol Puigdemonta za premiéra

NETKY.SK • 22 Január 2018, 12:54 • 2 min
Zlý sen španielskej vlády sa mení na skutočnosť, Torrent navrhol Puigdemonta za premiéra

BARCELONA - Predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent dnes navrhol, aby sa kandidátom na zostavenie novej katalánskej vlády stal expremiér na úteku Carles Puigdemont.

slovakia

left justify in out

Carles Puigdemont, ktorý je v Španielsku obvinený z organizovania protizákonného referenda o osamostatnení sa Katalánska od zvyšku krajiny, sprenevery verejných financií či protištátnej činnosti a v prípade, že sa vráti do Španielska mu hrozí zatknutie, má aj napriek svojej neprítomnosti výraznú podporu v katalánskom parlamente.

 

Na znovuzvolenie ho dnes navrhol súčasný predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent zo separatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Torrent sa vyjadril, že v prípade znovuzvolenia Puigdemonta, bude riadiť región z Bruselu prostredníctvom služby Skype, čo Madrid odmieta a považuje za nezákonné.

 

Štátny prokurátor, ktorý sa snažil o vydanie medzinárodného zatykača na expremiéra neuspel. Sudca Pablo Llarena, ktorý sa kauzou Puigdemont a spol. zaoberá, dňa 5. decembra 2017 zrušil európsky aj medzinárodný zatykač na Puigdemonta a štyroch exministrov, ktorý vydala začiatkom novembra iná španielska sudkyňa. V platnosti však ponechal španielsky zatykač uvalený na päticu politikov na základe obvinenia zo vzbury a podnecovania vzbury, takže po príchode do Španielska im stále hrozí zatknutie. 

 

Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis vyhlásil, že Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont sa môže zatiaľ pohybovať voľne po celej Európe s výnimkou Španielska. Ďalej dodal, že Puigdemontovo zatknutie je v kompetencii sudcov.

 

Minister Dastis vyhlásil, že Puigdemontovi v Španielsku hrozí súd. "V tejto chvíli sa môže v rámci EÚ - mimo Španielska - pohybovať voľne, ale uvidíme," dodal. Španielske súdy pôvodne požiadali Belgicko o Puigdemontovo vydanie, neskôr - v decembri 2017 - túto svoju žiadosť stiahli v obave, že Belgicko by síce katalánskeho expremiéra vydalo, ale trestné činy, z ktorých by mohol byť obvinený, by sa zredukovali.

 

Belgický právny poriadok totiž nepozná termín "vzbura", takže Belgicko by päticu v exile žijúcich katalánskych politikov mohlo vydať len na základe španielskeho obvinenia zo sprenevery verejných financií. V takom prípade by ich potom španielske súdy nemohli súdiť za vzburu, ale len za spreneveru, ktorej sa katalánski politici dopustili, keď 1. októbra 2017 usporiadali referendum o nezávislosti Katalánska.

 

Mohlo by vás zaujímať: Katalánsky expremiér Puigdemont odcestoval z Belgicka do Dánska aj napriek riziku zadržania

 

Puigdemont má veľké šance na znovuzvolenie, vládol by však z Bruselu cez Skype



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies