Tudose: Budete tam visieť vedľa vašich zástav. Szijjártó: To je neprijateľné

NETKY.SK • 12 Január 2018, 13:32 • 2 min
Tudose: Budete tam visieť vedľa vašich zástav. Szijjártó: To je neprijateľné

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odsúdil drsný komentár rumunského premiéra týkajúci sa snahy o autonómiu tamojšej maďarskej menšiny Sikulov.

slovakia

left justify in out

Mihai Tudose v stredu v Realitatea TV vyhlásil, že "ak zástava Sikulov bude viať na úradoch v jeho krajine, oni budú poletovať hneď vedľa nej". V Maďarsku vyvolalo toto vyhlásenie dojem, že premiér chce príslušníkov etnika obesiť.

Szijjártó uviedol, že jeho ministerstvo vyzvalo rumunského veľvyslanca, aby oznámil stanovisko Maďarska k premiérovmu vyjadreniu. Podľa ministra by mal Tudose urovnať situáciu. Dodal, že premiérove slová sú v 21. storočí neakceptovateľné.
 

Predseda rumunskej vlády vo štvrtok na sociálnej sieti nepripustil žiadne rokovania o autonómii akejkoľvek časti Rumunska. Zdôraznil, že autonómia je v rozpore s ústavou, ktorá garantuje celistvosť jeho krajiny.

 

Tudose tak nadviazal na svoje predchádzajúce slová, ktoré povedal v stredu pre spravodajskú televíziu Realitatea. "Zareagujem rovnako, ako som reagoval pri istej príležitosti, keď sa snažili (Maďari) vyvesiť vlajku. Jasne som vtedy povedal, že ak tam tá vlajka zaveje, vedľa nej budú visieť aj miestni zodpovední," citovala MTI jeho vyjadrenie.

 

Szijjártó označil otázku autonómie za legitímnu. Podčiarkol, že ju nastolili legálne fungujúce politické strany v Rumunsku.

 

"Túto diskusiu je možné viesť kultúrnym spôsobom," zdôraznil maďarský minister. Vyhlásenia premiéra krajiny o vešaní príslušníkov národnostného spoločenstva sú úplne neakceptovateľné, preto Maďarsko požaduje od rumunského ministerského predsedu a jeho vlády ospravedlnenie a vyjasnenie celej situácie.

 

Práva približne 1,2 milióna príslušníkov maďarského etnika v Rumunsku, medzi ktorými je aj približne 700-tisíc Sikulov na východe Transylvánie (Sedmohradska), sú už po desaťročia v centre politických sporov medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies