Nad Bayernom a Interom visia "chmáry" konca, Bazilej o 1. štvrťfinále

NETKY.SK • 12 Marec 2012, 12:45 • 2 min
Nad Bayernom a Interom visia "chmáry" konca, Bazilej o 1. štvrťfinále

Nad Bayernom a Interom visia "chmáry" konca, Bazilej o 1. štvrťfinále

slovakia

left justify in out

img

Pred favorizovanými mužstvami Interu Miláno a Bayernu Mníchov stojí náročná úloha zmazať jednogólové prehry z úvodných osemfinálových zápasov Ligy majstrov 2011/2012 proti Olympique Marseille, resp. FC Bazilej. V nich bývalí šampióni európskej klubovej súťaže číslo jeden ťahali na ihriskách súperov za kratší koniec, keď podľahli zhodne 0:1.
      Bayern sa pred zápasom v Bazileji nachádzal v hlbokej kríze, nestrieľal góly a po sérii zlých výsledkov mu Borussia Dortmund odskočila na čele bundesligovej tabuľky na rozdiel 7 bodov. Dusná atmosféra v šatni Bavorov dokonca vyústila do hádok medzi hráčmi priamo na ihrisku, ale zdá sa, že Bayern sa opäť dostáva do správnych koľají. V sobotu si v generálke na Bazilej "zacvičil" pred vlastnými fanúšikmi na Hoffenheime, ktorý deklasoval 7:1 a po zaváhaní Dortmundu v Augsburgu (0:0) stále živí šancu na zisk titulu. "Odohrali sme skvelý zápas a strelili góly ako z učebnice. Vyslali sme Bazileju signál, na čo sa má pripraviť. Nemyslím si, že bude hrať tak naivne v obrane ako Hoffenheim, ale nejaké chyby určite prídu a my ich musíme potrestať. Hráči v sobotu ukázali, že góly strieľať vedia," vyhlásil kouč Bayernu Jupp Heynckes, ktorý v ére rokov 1987-1991 priviedol Bayern dvakrát do semifinále EPM. V prostredí mníchovskej Allianz Areny, ktorá privíta májové finále LM, je sila nemeckého giganta obrovská - z tucta posledných domácich vystúpení v európskych pohároch vyhral Bayern až jedenásťkrát.
      Bazilej v tejto sezóne na ihriskách súperov zatiaľ ani raz neprehral a zaujímavé je, že v každom zápase vonku strelil minimálne gól. V skupinovej fáze pritom vôbec nemal ľahkých súperov, keď dokázal remizovať v Lisabone s Benficou (1:1), ba dokonca uchmatnúť bodík Manchestru United v jeho chráme na Old Trafforde (3:3). Sebavedomiu hráčov suverénneho lídra švajčiarskej ligy pridáva aj fakt, že ťahajú šnúru 17 duelov bez prehry, ktorú by v Mníchove radi natiahli. Bazilej by sa v tom prípade stal prvým švajčiarskym tímom s miestenkou vo štvrťfinále LM. Súboj s Bayernom má špeciálny motív pre kouča hostí Heika Vogela, ktorý deväť rokov pracoval v bavorskom klube ako tréner mládeže. "Bol by to nezabudnuteľný triumf, keby švajčiarsky tím účinkoval vo štvrťfinále Ligy majstrov. Zdolať Bayern, môjho bývalého chlebodarcu, pre mňa teraz nehrá rolu. Prvoradý je postup," vyhlásil Vogel a pokračoval. "Máme svoju kvalitu a musíme si veriť. Strach by nám mohol tak zviazať nohy, že by s nami domáci urobili rýchly proces. Nesmieme hľadieť s obavami na to, kto proti nám stojí."
      Milánsky Inter čiastočne zažehnal krízu, keď po sérii deviatich zápasov bez výhry vo všetkých súťažiach konečne zabral naplno a v piatkovom súboji zdolal Chievo Verona 2:0 gólmi Waltera Samuela a Diega Milita v úplnom závere. Až k slzám dohnal trojbodový zisk trénera Claudia Ranieriho. "Áno, poplakal som si, ale emócie sú v športe tá najkrajšia vec. Samozrejme, radšej plačem od šťastia a vôbec sa za to nehanbím, lebo mi záleží na tomto mužstve. Pre jeho morálku je víťazstvo nad Chievom veľmi dôležité. Už teraz však myslím na zápas s Marseille. Verím, že budeme môcť počítať s podporou fanúšikov, ktorí nás poženú k výbornému výkonu. Nebude to ľahké, ale urobíme všetko pre postup," vyhlásil Ranieri, ktorému bude chýbať vykartovaný rumunský obranca Cristian Chivu. Hrať nemôžu ani zranený obranca Andrea Ranocchia a stredopoliar Ricardo Alvarez. V Serii A okupujú "nerazzurri" až 7. priečku, zachrániť sezónu sa preto posnažia na medzinárodnej scéne. Inter môže tretíkrát v rade účinkovať medzi elitným oktetom milionárskej súťaže, no mementom pre neho je nelichotivá bilancia s najbližším súperom, s ktorým v troch predošlých vzájomných zápasoch vždy prehral 0:1.
      Olympique Marseille vstupuje do odvety vo zvláštnom psychickom rozpoložení. Výhra 1:0 zo Stade Velodrome ho síce oprávňuje myslieť na postup, no tím z Provensálska trápi mizerná strelecká muška. Presný zásah na San Sire by mu pritom mimoriadne pomohol, no pravda je taká, že v Ligue 1 neskórovali hráči Marseille už 434 minút a ostatné štyri zápasy v najvyššej francúzskej súťaži prehrali. Naposledy "padli" na pôde korzického nováčika Ajaccia (0:1) a po tomto neúspechu figuruje mužstvo Didiera Deschampsa až na 8. mieste tabuľky so stratou ôsmich bodov na 3. priečku zaručujúcu štart v budúcom ročníku Ligy majstrov. Deschamps je však známy ako veľký motivátor a urobí maximum pre to, aby sa so svojimi zverencami po vlaňajšom vypadnutí v osemfinále LM s Manchestrom United kvalifikoval do ďalšej fázy. Zaujímavá je osobná štatistika trénera Olympique - ako hráč proti milánskemu Interu nikdy neodchádzal zo San Sira v role porazeného. "Ak chceme vyhrávať zápasy, musíme strieľať góly. To sa nám momentálne nedarí. Šance máme, ale v koncovke sme málo dôrazní. Nebojím sa však o to, že by hráčom chýbala motivácia. Musia sa dať dokopy zo sklamania, ktoré prežívame v lige. Verím, že v Miláne predvedieme náš optimálny výkon," uviedol Deschamps, ktorý proti Ajacciu šetril najlepšieho strelca tímu Loica Rémyho i subtílneho špílmachra Mathieua Valbuenu, keď oboch trápili menšie zdravotné problémy. Po zápase sa k nim pridal Morgan Amalfitano, ale zrejme nejde o nič vážne, keďže na súpiske nechýba.
      Už istými účastníkmi štvrťfinále sú Benfica Lisabon, AC Miláno, FC Barcelona (obhajca) a cyperský "čierny kôň" APOEL Nikózia. V stredu 14. marca skompletizujú zoznam posledné dve mužstvá, ktoré vzídu z dvojíc Chelsea Londýn - SSC Neapol /prvý zápas: 1:3/ a Real Madrid - CSKA Moskva /prvý zápas: 1:1/. Žrebovanie ďalšej fázy sa uskutoční už tento piatok 16. marca v Nyone.

      odvety osemfinále LM 2011/2012, utorok 13. marca (20.45 SEČ):
      Inter Miláno - Olympique Marseille /rozhoduje: Pedro Proenca (Port.)/
      /prvý zápas: 0:1/
      Bayern Mníchov - FC Bazilej /rozhoduje: Mark Clattenburg (Angl.)/
      /prvý zápas: 0:1/.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies