Trenčiansky župan Jaroslav Baška sa nevzdá poslaneckého mandátu

NETKY.SK • 8 Január 2018, 17:12 • 2 min
Trenčiansky župan Jaroslav Baška sa nevzdá poslaneckého mandátu

TRENČÍN - Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška sa na rozdiel od predsedov Žilinského a Trnavského kraja Eriky Jurinovej a Jozefa Viskupiča nevzdá mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Baška o svojom rozhodnutí informoval v pondelok na tlačovej konferencii. „Hovoril som to už v predvolebnej kampani a hovorím to aj teraz, je výhodou byť poslancom NR SR aj županom. Treba sa pozrieť, koľko starostov a primátorov je napríklad v Zastupiteľstve TSK. Ja vždy vítam tie ich skúsenosti zo samosprávnych funkcií. A tieto skúsenosti dokážu pretaviť aj do návrhov, o ktorých sa rokuje na Zastupiteľstve TSK,“ priblížil Baška s tým, že aj ľudia zo samospráv vedia svoje skúsenosti poskytnúť pri tvorbe zákonov v parlamente.

 

Ako dodal, v NR SR ako predseda TSK implementoval niektoré svoje poznatky v podobe noviel zákonov. „Napríklad vyššie územné celky nemohli žiadať od štátu pozemky, mohli to žiadať iba mestá a obce. Urobili sme novelu, ktorá pomohla a pomáha usporiadať niektoré pozemky vo vlastníctve štátu práve pre vyššie územné celky, napríklad pod cyklotrasami a pod ďalšími cestami,“ zdôraznil predseda TSK.

 

Ako poslanec NR SR a predseda TSK podľa vlastných slov tiež šetrí finančné prostriedky Trenčianskemu samosprávnemu kraju aj tým, že ako krajský predseda dostáva od 1. januára plat len vo výške minimálnej mzdy, na jeho mzde kraj ušetrí okolo 50 000 eur ročne.

 

„Myslím si, že najdôležitejšou vecou je, že občania minulý rok v novembrových voľbách rozhodli tak, ako rozhodli. Získal som najviac percent hlasov spomedzi všetkých predsedov samosprávnych krajov. Bolo to takmer 50 percent, čiže oni ocenili moju prácu za štvorročné obdobie,“ pripomenul Baška.

 

Za predsedu TSK za stranu SMER-SD bol po prvýkrát zvolený v novembri 2013, keď už v prvom kole získal nadpolovičnú väčšinu 53,45 % hlasov. Post obhájil ako kandidát koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a SZ so ziskom 49,98 percenta hlasov v novembri 2017. Od voličov dostal 62 807 hlasov.

 

Jaroslav Baška, rodák z obce Dohňany v okrese Púchov sa narodil 5. apríla 1975 v Považskej Bystrici. Po ukončení strednej školy študoval na Elektrotechnickej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline.

Vo veľkej politike sa objavil v roku 2002, kedy bol zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD, o rok neskôr ho občania Dohnian zvolili za starostu obce. V roku 2006 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany a neskôr aj šéfom tohto rezortu. Od roku 2010 je opäť poslancom NR SR a pôsobí vo Výbore pre obranu a bezpečnosť.

 

Za svoje najdôležitejšie priority vo funkcii trenčianskeho župana označil investície do zdravotníctva v pôsobnosti regionálnej samosprávy, dopravnej infraštruktúry a programu podpory duálneho vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies