Dvojmesačné dievčatko umrelo vo Veľkom Krtíši na meningokokovú infekciu

NETKY.SK • 5 Január 2018, 15:03 • 2 min
Dvojmesačné dievčatko umrelo vo Veľkom Krtíši na meningokokovú infekciu

BANSKÁ BYSTRICA 5. januára (SITA) – Dvojmesačné dievčatko umrelo počas vianočných sviatkov na meningokokovú invazívnu infekciu vo Veľkom Krtíši. Ďalší prípad tejto nákazy sa týkal päťročného dieťaťa z Horehronia.

slovakia

left justify in out

Dievčatko z Veľkého Krtíša žilo s rodičmi v Čechách, na Slovensko prišli pred vianočnými sviatkami. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, v Národnom referenčnom centre pre meningokoky pri ÚVZ SR Bratislava z odobratých vzoriek potvrdili typ Neiseria meningitis typu C. Protiepidemické opatrenie vykonali epidemiológovia v plnom rozsahu u všetkých šiestich ľudí, ktoré boli s dieťaťom v kontakte.

V okrese Brezno hlásili na banskobystrickom RÚVZ jeden prípad predpokladanej meningokokovej invazívnej nákazy u päťročného dieťaťa z Horehronia. Dieťa náhle ochorelo vo štvrtok 4. januára, preto rodičia privolali rýchlu zdravotnú pomoc (RZP). Diagnózu odborníci vyslovili na základe typických príznakov, ktorými je vysoká teplota a rozširujúca sa purpura.

 

Protiepidemické opatrenia vrátane profylaxie boli zabezpečené nielen v rodine so siedmimi súrodencami a rodičmi, ale aj na detskom príjme detského oddelenia breznianskej nemocnice, kam dieťa priviezla RZP. „Opatrenia vykonali aj na samotnej RPZ a tiež na ARO Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, kde bolo dieťa pre zhoršujúci sa stav ihneď prevezené. Laboratórne vyšetrenia sa v súčasnosti vykonávajú, výsledky ešte nie sú k dispozícii. Klinický stav dieťaťa je zatiaľ stabilizovaný,“ doplnila hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies