Exšéf Trumpovej kampane zažaloval špeciálneho prokurátora Muellera a ministerstvo spravodlivosti

NETKY.SK • 4 Január 2018, 11:03 • 2 min
Exšéf Trumpovej kampane zažaloval špeciálneho prokurátora Muellera a ministerstvo spravodlivosti

WASHINGTON - Bývalý šéf prezidentskej kampane Donalda Trumpa Paul Manafort podal v stredu žalobu na špeciálneho prokurátora Roberta Muellera, ktorý sa venuje vyšetrovaniu údajného zásahu Ruska do volieb USA, a ministerstvo spravodlivosti. Manafort, ktorého v októbri v súvislosti so spomínaným zasahovaním obvinili zo sprisahania proti USA, v nej tvrdí, že prokurátori jeho obvinením prekročili svoje právomoci.

slovakia

left justify in out

"Vyšetrovanie špeciálneho prokurátora a následné obvinenie je výsledkom porušenia viacerých postupov a procedúr ministerstva spravodlivosti a inak prekračuje akúkoľvek zákonnú právomoc vyšetrovať vzťahy medzi jednotlivcami spojenými s Trumpovou kampaňou a ruskou vládou, " uvádza sa v žalobe.

Manafort vo svojej žalobe, ktorú podal na federálnom súde vo Washingtone, okrem iného uvádza, že sa o jeho zahraničné aktivity zaujímali federálni prokurátori už niekoľko rokov. V júli 2014 sa dobrovoľne stretol s prokurátormi ministerstva spravodlivosti a detailne s nimi diskutoval o svojich aktivitách na Ukrajine, vzťahoch s diplomatmi v Kyjeve a jeho zahraničnom bankovníctve na Cypre.

 

Táto činnosť podľa neho ale "nemá žiadne spojenie s prezidentskými voľbami v roku 2016 ani s Donaldom Trumpom. A tiež ich neodhalilo Muellerovo vyšetrovanie". Manaforta obvinili zo sprisahania či prania špinavých peňazí na základe jeho lobistickej činnosti v mene proruskej ukrajinskej politickej strany.

Muellera poveril spomínaným vyšetrovaním zástupca generálneho prokurátora Rod Rosenstein a svojím nariadením špeciálnemu prokurátorovi umožňuje venovať sa ďalším záležitostiam, ktoré z neho vyplynú. Manafort argumentuje, že je toto poverenie príliš obšírne a svojvoľné na to, aby bolo schválené na základe nariadení o správe špeciálnych vyšetrovaní. Súd preto žiada, aby ho stiahol ako "porušenie slobody uváženia".

Manafortova žaloba je doteraz najpriamejšou výzvou voči Muellerovej zákonnej právomoci a rozsahu jeho mandátu ako špeciálneho prokurátora. Podal ju v čase, keď Republikáni napadli vyšetrovateľov tím zo straníckeho zaujatia medzi jeho členmi. Hovorca ministerstva spravodlivosti označil žalobu za "pochabú" zdôraznil však, že má žalobca právo podať, čo chce. Muellerov hovorca situáciu odmietol komentovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies