Asad sa radil s Iránom o potlačení povstania a zavrhol reformy

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 07:51 • 2 min
Asad sa radil s Iránom o potlačení povstania a zavrhol reformy

Asad sa radil s Iránom o potlačení povstania a zavrhol reformy - Politika Sýrsky prezident Bašár Asad sa radil s Iránom o tom, ako zvládnuť povstanie proti svojmu režimu, a v súkromí označil sľúbené reformy za odpad . Informoval o tom dnes britský denník

slovakia

left justify in out

img

Sýrsky prezident Bašár Asad sa radil s Iránom o tom, ako zvládnuť povstanie proti svojmu režimu, a v súkromí označil sľúbené reformy za "odpad". Informoval o tom dnes britský denník Guardian vychádzajúci v Londýne.
      Noviny vo svojom internetovom vydaní uviedli, že tieto odhalenia sa nachádzajú vo vyše 3000 e-mailových dokumentoch, ktoré podľa slov aktivistov boli stiahnuté zo súkromných adries, patriacich Asadovi a jeho manželke britského pôvodu Asme.
      Dokumenty takisto údajne dokazujú, že sýrsky prezident bol podrobne informovaný o prítomnosti západných novinárov v Báb Amr, štvrti mesta Homs, kde bolo nedávno zabitých niekoľko žurnalistov.
      Odkazy, ktoré získal denník Guardian, údajne zachytili členovia opozičnej skupiny Najvyššia revolučná rada v období od júna do začiatku februára.
      E-maily tiež ukazujú, že prezidentova manželka minula tisíce dolárov na kúpu značkového tovaru cez internet, pričom Asad navštevoval prostredníctvom svojho iPadu zábavné internetové stránky a sťahoval si hudbu z iTunes.
      Denník napísal, že vynaložil veľké úsilie pri preverovaní pravosti e-mailov. Porovnával ich obsah so známymi faktami a skontaktoval sa s desiatimi osobami, ktorých korešpondencia sa objavila v získaných dokumentoch. 
      Preverovanie ukázalo, že e-maily sú pravé, ale nebolo možné overiť každý z nich, vysvetlil denník.
      Z e-mailov vysvitá, že Asad dostal viackrát počas krízy rady z Iránu alebo od iránskych vyslancov.
      Pred decembrovým prejavom pripravil prezidentovi jeho mediálny poradca dlhý zoznam tém, a to na základe konzultácií so "značným počtom ľudí, ale aj s mediálnym a politickým poradcom iránskeho veľvyslanca".
      V krátkej písomnej správe sa nachádzala rada, aby prezident použil "bojový a ostrý" jazyk a ocenil podporu "spriatelených štátov".
      Prezident dostal aj radu, aby režim "zverejňoval viac informácií o vojenskom potenciáli" Sýrie a presvedčil tak okolitý svet, že vydrží vojenský úder.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies