V Nemecku sa posilňuje politická cenzúra internetu s hrozbou mnohomiliónových pokút

NETKY.SK • 1 Január 2018, 09:13 • 2 min
V Nemecku sa posilňuje politická cenzúra internetu s hrozbou mnohomiliónových pokút

BERLÍN - Pokuta vo výške až 50 miliónov eur hrozí v Nemecku prevádzkovateľom stránok, ktoré by neodstránili obsah považovaný úradmi za nevhodný.

slovakia

left justify in out

Na základe zákona platného od 1. januára budú úrady vymáhať, aby sociálne médiá na internete bezodkladne odstraňovali "nenávistné komentáre, falošné správy a ilegálny materiál". Stránkam, ktoré tak nebudú robiť, hrozí spomínaná pokuta až do výšky 50 miliónov eur, informuje BBC.

 

Predmetná legislatíva ukladá, že stránky musia nežiaduci obsah odstrániť zo svojich serverov do 24 hodín po upozornení príslušnými úradmi. Pod daný zákon spadajú stránky s vyše dvoma miliónmi registrovaných členov. Zákon prijali vlani v júni, platiť začal v októbri s odkladom účinnosti do Nového roka.

 

Legislatíva sa sústreďuje najmä na sociálne siete ako Facebook, Twitter či YouTube, aplikovateľný však bude aj na Reddit, Tumblr, Vimeo či Flickr. Facebook už preto v Nemecku zostavil veľký tím, ktorý sa bude zaoberať správami o obsahu porušujúcom zákon a lepším monitoringom príspevkov.

 

Zákon je v Nemecku vnímaný ako kontroverzný. Jeho kritici tvrdia, že by mohol viesť k cenzúre a okliešteniu slobody prejavu. Ľavicoví politici aj vo viacerých iných krajinách kritizujú sociálne siete, ktoré podľa nich "neprispievajú ku kontrole nenávistného vyjadrovania".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies