Pred 15 rokmi zomrel Július Satinský

NETKY.SK • 29 December 2017, 09:00 • 2 min
Pred 15 rokmi zomrel Július Satinský

BRATISLAVA - Dramatik, prozaik, fejtonista a herec Július Satinský, ktorý vytvoril populárnu komickú dvojicu s Milanom Lasicom, zomrel 29. decembra 2002.

slovakia

left justify in out

Július Satinský (1941) vyštudoval dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení.  Spolu s Milanom Lasicom bol zakladateľom modernej slovenskej humoristiky, divácku pozornosť si získali satirickými reláciami Ktosi je za dverami a Nikto nie je za dverami a mnohými predstaveniami v bratislavskom Štúdiu L&S. Obaja sa stali významnými osobnosťami slovenského kultúrneho života.

 

Satinský bol autorom kníh Moji milí rodáci, Listy rodákom o nebezpečenstvách, ktoré im hrozia, Karavána šteká, psi idú ďalej, Šľak ma ide trafiť, Chlapci z Dunajskej ulice a Polstoročie s Bratislavou. U detí si získal popularitu knihou Rozprávky uja Klobásu. Posmrtne mu vyšla kniha spomienok Momentálne som mŕtvy, zavolajte neskôr či výber fejtónov Listy z Onoho sveta, ktorý zostavila jeho dcéra Lucia.

 

Literárne činný bol aj ako spoluautor divadelných scénok Nečakanie na Godota, divadelných hier Náš priateľ René, Deň radosti a Jubileum. Účinkoval vo viacerých filmoch, napríklad Nekonečná nevystupovať, S tebou mě baví svět, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Traja veteráni, Vesničko má středisková, Utekajme, už ide! či Kruté radosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies