Erdogan označil Asada za teroristu, sám však amnestuje nezákonné násilie

NETKY.SK • 27 December 2017, 16:07 • 2 min
Erdogan označil Asada za teroristu, sám však amnestuje nezákonné násilie

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas návštevy Tuniska označil sýrskeho lídra za teroristu. Jeho opozícia v Turecku však považuje nový zákon, ktorým dáva imunitu svojim ozbrojeným stúpencom, za návod na vytváranie kománd smrti.

slovakia

left justify in out

Spolupráca so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nie je podľa Erdogana možná. Vyhlásil to v Tunise s tým, že Asad je terorista, a obvinil ho z krviprelievania v Sýrii. "Ako by sme mohli počítať do budúcnosti so sýrskym lídrom, ktorý zabil takmer milión svojich obyvateľov?" citovala Erdogana agentúra AP. Na tlačovej konferencii s tuniským prezidentom Bádžím Káidom Sabsím nazval turecký líder Asada "teroristom, ktorý sa zapojil do štátneho terorizmu" a nemal by byť súčasťou povojnovej budúcnosti Sýrie.

 

Turecko je dlhoročným podporovateľom sýrskej opozície a povstalcov, ale tiež spolupracuje s Ruskom a Iránom, dvoma hlavnými podporovateľmi Asada, v procese stabilizácie vojnou zničenej krajiny, pripomína agentúra DPA.

 

Erdogan a Sabsí zhodne uviedli, že ich krajiny nikdy neakceptujú zmeny ohľadom historickému statusu Jeruzalema po tom, ako prezident USA Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. "Jeruzalem je pre nás červená čiara. Akékoľvek kroky voči historickému statusu a posvätnosti Jeruzalema sú neprijateľné," uviedol turecký líder a dodal, že jeho krajina sa bude usilovať o medzinárodné uznanie palestínskeho štátu a bude sa snažiť získať podporu Európskej únie.

 

Na Erdoganove vyjadrenia reagovalo sýrske ministerstvo zahraničných vecí. Podľa jeho vyhlásenia je to turecký prezident, kto podporuje terorizmus a nesie "hlavnú zodpovednosť za krviprelievanie v Sýrii". Podľa sýrskeho ministerstva Erdogan poskytol "nekonečnú podporu" všetkým druhom "teroristických skupín". Sýrska vláda totiž označuje za teroristov všetkých tých, ktorí pozdvihli proti nej zbrane, vrátane hlavných opozičných skupín, pripomína agentúra AP.

 

Sýrska štátna agentúra SANA potom citovala zdroj z rezortu diplomacie, podľa ktorého Erdogan zmenil Turecko na "obrovskú väznicu" a potláča médiá. Turecko by taktiež malo prestať so zasahovaním do záležitostí iných štátov, uviedol zdroj.

 

Nemlčí ani turecká politická opozícia. Podľa predstaviteľov tureckých opozičných strán nový zákon, zavádzajúci imunitu pre osoby podieľajúce sa na zmarení pokusu o štátny prevrat, môže viesť v dôsledku až k vytváraniu kománd smrti. Zákon vyvolal v Turecku veľký odpor a postavili sa proti nemu dokonca aj niektorí spojenci prezidenta. Za znepokojujúci ho označil aj exprezident Abdulláh Gül.

Hlavným problémom zákona podľa AP je, že môže teoreticky ospravedlňovať akékoľvek násilie a akékoľvek činy, ktoré ich páchateľ odôvodní zásahom proti pokusu o štátny prevrat.

Po pokuse o puč z júla 2016, pri ktorom prišlo o život viac ako 250 ľudí, vystupňoval Erdoganov režim útlak tureckej opozície a uväznil už viac ako 50-tisíc ľudí. Viac ako 150-tisíc ďalších tureckých občanov prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu. Z organizácie puču Erdogan obvinil duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Ten, naopak, tvrdí, že tzv. pokus o puč je dielom samotného Erdogana, ktorý si ním chcel pripraviť pole pre vysporiadanie sa s domácou opozíciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies