V argentínskom parlamente prešlo zníženie dôchodkov, v uliciach sú násilné protesty

NETKY.SK • 19 December 2017, 16:40 • 2 min
V argentínskom parlamente prešlo zníženie dôchodkov, v uliciach sú násilné protesty

BUENOS AIRES - Argentínsky parlament schválil radikálny plán dôchodkovej reformy. Následne bolo pri násilných protestoch zranených vyše 160 ľudí.

slovakia

left justify in out

Poslanecká snemovňa schválila legislatívu, ktorá sa podľa opozície negatívne dotkne miliónov dôchodcov, pomerom hlasov 128:116. Návrh zákona, ktorý predložila konzervatívna vláda argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho, už predtým schválil aj Senát, teda horná parlamentná komora.

 

Polícia v Buenos Aires uviedla, že pri pondelňajších násilných protestoch proti reforme ošetrili 162 ľudí vrátane 88 príslušníkov polície. Šesťdesiat ľudí zadržali.

 

Maskovaní demonštranti zničili časť oplotenia okolo budovy Kongresu a na policajtov, ktorí chránili budovu, hádzali kamene, palice, svetlice a fľaše.

 

Schválená legislatíva zmení spôsob výpočtu valorizácie dôchodkov. Očakáva sa, že vláda vďaka reforme v roku 2018 ušetrí okolo 5,7 miliardy dolárov, píše DPA. Vláda však spochybňuje vyhlásenia opozície, podľa ktorej sa v dôsledku reformy znížia dôchodky 17 miliónom Argentínčanov.

 

Parlamentné zasadnutie, na ktorom sa malo o reforme diskutovať, minulý týždeň zrušili. Dôvodom boli nielen protesty, ale aj nedostatočný počet prítomných zákonodarcov z Macriho koalície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies