Babiš sa snaží získať podporu pre menšinovú vládu, zatiaľ sa mu veľmi nedarí

NETKY.SK • 19 December 2017, 10:34 • 2 min
Babiš sa snaží získať podporu pre menšinovú vládu, zatiaľ sa mu veľmi nedarí

PRAHA – Český predseda vlády Andrej Babiš už začal rokovať so svojimi opozičnými partnermi. V prvom rade musí získať podporu ostatných strán v Snemovni, aby sa predišlo predčasným parlamentným voľbám. Situácia hnutia ANO však nie je jednoduchá. Mnohé opozičné strany ju zavrhli ešte pred voľbami.

slovakia

left justify in out

Prvé stretnutie s ODS však nevyšlo, občiansky demokrati sa rozhodli vládu Andreja Babiša nepodporiť. Vraj sa mal snažiť o zostavenie väčšinovej vlády. ODS taktiež nezdieľa návrhy hnutia ANO o úprave daní. Podľa lídra strany Petra Fialy by sa mala vláda snažiť o výraznejšie znižovanie. ODS neschvaľuje ani pokračovanie projektu EET, len s “kozmetickými“ úpravami. „Sme presvedčení, že menšinová vláda má byť až ten posledný pokus, keď zlyhajú rokovania o väčšinovej vláde. Nič také hnutie ANO neurobilo. Sme presvedčení, že sme nedostali mandát od našich voličov, aby sme podporovali jednofarebnú vládu hnutia ANO,“ uviedol Fiala. Rokovania boli podľa jeho názoru vecné.

 

Babiš teraz rokuje s ľudovcami. S ďalšími troma stranami – ČSSD, STAN a komunistami sa stretne v stredu. Vo štvrtok má naplánované stretnutie s Pirátmi, SPD a TOP 09. Andrej Babiš sa však už vyjadril, že na základe nenájdenia konsenzu so žiadnou stranou po voľbách, nepredpokladá, že sa s niektorou z nich dohodne do Vianoc. „Ja neviem, či vôbec prebehne ďalšie stretnutie. Hovorili sme o podpore vládneho programu a povedali si svoje stanovisko. Teraz predpokladám, že hnutie ANO bude hľadať podporu niekde inde,“ povedal Fiala. „Ak nezíska dôveru, budeme stáť opäť na začiatku,“ zhodnotil šéf ODS.  

 

„Vymenili sme si názory. Hovorili sme neformálne, k veci,“ povedal český premiér. „Aj keď pre nás nie je výsledok pozitívny, som spokojný,“ prehlásil Babiš. Je pravdepodobné, že druhé kolo rozhovorov bude po Novom roku a hlasovanie o dôvere vláde prebehne 10. januára, teda dva dni pred prezidentskými voľbami. „V januári budeme pokračovať, uvidíme ako sa to vyvinie,“ skonštatoval Babiš na záver.

 

Aj v prípade, že Babiš dôveru nezíska, prezident Zeman mu už prisľúbil druhú šancu. Do 8. marca má súčasný premiér čas zabojovať o Hrad, vtedy mu mandát vyprší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies