Na rómsku osadu v spišskom Kolačkove sa zosúva svah; štát a obec majú čo riešiť

NETKY.SK • 14 December 2017, 18:05 • 2 min
Na rómsku osadu v spišskom Kolačkove sa zosúva svah; štát a obec majú čo riešiť

POPRAD – Na osadu z nelegálne postavených stavieb v obci Kolačkov, okres Stará Ľubovňa, sa zosúva podmočený svah. Musí to riešiť splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

slovakia

left justify in out

Samotná obec obyvateľom osady teraz pomôcť nevie, pretože nemá žiadne pozemky v intraviláne, kam by ich mohla presunúť z ohrozeného miesta pod kopcom. Samozrejme, chatrče sú tam postavené nelegálne. „Ide o zložitú situáciu, keďže lokalita sa nachádza v chránenom území. Práve preto sme dali zadanie expertovi úradu, geodetovi, aby preveril stav a navrhol riešenia. Vypracoval tri návrhy možného usporiadania vlastníckych vzťahov obyvateľov obce. Práve teraz prebieha interné pripomienkovanie jeho materiálu v rámci úradu. Po finalizovaní materiálu budú návrhy predložené starostovi obce a poslancom ako možné riešenia,“ uviedol vo vyjadrení splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Situáciu v osade si bol obzrieť v novembri. „Povedal, že nám skúsi poslať odborníka na to, aby nám našli vhodné pozemky na výstavbu. V intraviláne takéto pozemky nemáme, a tam, kde sa končí, je už chránené územie. O tom, či rozšírime intravilán a zmení sa chránené územie, nemôžeme rozhodnúť my, ale potrebujeme pomoc štátu,“ skonštatoval starosta obce Pavol Zamiška. Samospráva v súčasnosti podľa jeho slov pracuje na územnom pláne, naďalej hľadá priestory a možnosti. „Tam, kde sú, byť nemôžu,“ povedal na margo obyvateľov osady.

Vďaka mínusovým teplotám síce svah zmrzol a spevnel, starosta sa však obáva, čo bude ďalej. „Keď to povolí, zaprší, môže sa to dostať do pohybu. Rómovia zoskupovaním sa pri ňom narušili jeho hranu, a to dosť podstatne, je už de facto nestabilný,“ uviedol. Situácii nepomáha ani to, že v kopci sa nachádza veľké množstvo vody. „Vyvierajú tam dva pramene vody. Výdatnosť jedného z nich predstavuje tri až šesť litrov za sekundu, aj preto sa svah zosúva,“ dodal starosta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies