Sebestačnosť Slovenska v produkcii vajec bude aj za rok 2017 viac ako 100-%

NETKY.SK • 9 December 2017, 06:00 • 2 min
Sebestačnosť Slovenska v produkcii vajec bude aj za rok 2017 viac ako 100-%

BRATISLAVA - Sebestačnosť Slovenska v produkcii slepačích vajec v roku 2016 dosiahla úroveň 105 %. Je predpoklad, že to tak bude aj v roku 2017. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

slovakia

left justify in out

"Napriek tomu sme aj na našom trhu v posledných týždňoch zaznamenali výpadky v ponuke vajec a následný rast cien," priblížil. Podľa neho to spôsobila tzv. fipronilová kauza v Holandsku a likvidácia miliónov kusov nosníc, kvôli čomu bol nedostatok vajec v západnej Európe.

 

Aj keď Slovensko má v produkcii konzumných vajec nadprodukciu, na domácom trhu podľa neho dokážu výrobcovia uplatniť iba 75 %. "Z toho dôvodu pre viac ako štvrtinu vajec boli nútení slovenskí producenti vajec počas roka hľadať odbyt v zahraničí. Keďže tam mali uzatvorené zmluvy, plnili ich aj v tomto napätom období. Obchodné systémy v SR, ktoré počas roka uprednostnili dovozové vajcia pred domácimi, mali tak od konca októbra problémy," vysvetlil.

 

"V súčasnosti je už situácia na Slovensku stabilizovaná. Dostatok vajec sa nachádza na pultoch všetkých obchodných reťazcov, rovnako aj u producentov vajec. Rovnako aj cena vajec je v posledných týždňoch už stabilizovaná a ďalej nerastie," podčiarkol Molnár.

 

Predísť podobnej nepriaznivej situácii v budúcnosti by podľa neho bolo možné viacerými spôsobmi. "V prípade, ak by bolo na pultoch a v stravovacích zariadeniach takmer 100 % slovenských vajec, nenastal by na trhu žiadny vypuklý nedostatok. K zníženiu cien vajec by mohlo prispieť aj zaradenie vajec medzi vybrané základné potraviny so zníženou sadzbou DPH," doplnil.

Výrobcovia vajec podľa Molnára nie sú šťastní, že ceny vajec sa pre fipronilovú kauzu dostali na vysokú úroveň.

 

"Výrobcovia vajec by ocenili, keby boli všetky ich vajcia predávané na Slovensku, nemuseli ich vyvážať a ich realizačné ceny boli dlhodobo stabilné a vo výške, ktorá by rešpektovala ich náklady a primeraný zisk, pretože v posledných štyroch rokoch museli dotovať výrobu sami producenti vajec, nakoľko predávali vajcia za ceny nižšie, ako sú ich výrobné náklady," dodal riaditeľ ÚHS. Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 40 členov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies