Vitalik Buterin predstavil plány na Ethereum 2.0

NETKY.SK • 27 November 2017, 19:00 • 2 min
Vitalik Buterin predstavil plány na Ethereum 2.0

MOSKVA – Vitalik Buterin, spoluzakladateľ Etherea, na konferencii v Tchaj-pej predstavil plány budúcej platformy založenej na technológii blockchain. Tie by mali riešiť niektoré z najväčších problémov Etherea a poodhalil smer, akým by sa v budúcnosti mohla táto platforma uberať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Buterin začal komentárom na mnohé alternatívy Etherea, ktoré sa v posledných mesiacoch objavili na trhu. "Vrahom Etherea je samotné Ethereum. Ethereum Číny je Ethereum, Ethereum Taiwanu je Ethereum 2.0," poznamenal Buterin.

 

img

 

Riešenie najdôležitejších problémov

Buterin pokračoval opisom štyroch oblastí, kde vidí potrebu zlepšenia súčasnej platformy Ethereum. Boli to súkromie, bezpečnosť konsenzu, bezpečnosť inteligentných zmlúv a škálovateľnosť.

Spoluzakladateľ Etherea vidí riešenie pre každý z prvých troch oblastí, ktoré sa aj aktuálne vyvíjajú. V oblasti súkromia priniesol hard fork Byzantium technológiu zk-SNARK. Riešenie na dosiahnutie lepšej konsenzuálnej bezpečnosti by mal priniesť protokol Casper a bezpečnosť inteligentných zmlúv by malo zlepšiť nové kódovanie Viper a formálne overovanie.

 

img

Veľkým problémom je však škálovanie. Vitalík vysvetlil, že decentralizácia, škálovateľnosť a bezpečnosť sú komplexné prvky, ktoré môžu v budúcnosti predstavovať veľké výzvy. Podľa neho je relatívne ľahké mať v systéme akékoľvek dve z tejto trojice prvkov, avšak dostať všetky tri do fungujúceho systému sa ukazuje ako veľký problém.

 

img

 

Podľa Buterina musí byť škálovateľnosť na platforme Ethereum až tisíc transakcií za sekundu, musí byť iba na reťazci a nemala by mať žiadne super uzly. Zmena systému z proof-of-work na proof -of-stake je nutná a k prechodu by malo dôjsť v priebehu troch až piatich rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies