AKTUALIZOVANÉ VIDEO Kráter sopky Agung na Bali sa plní magmou: Úrady vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy

NETKY.SK • 27 November 2017, 09:51 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Kráter sopky Agung na Bali sa plní magmou: Úrady vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy

DENPASAR - Magma v kráteri sopky Agung na indonézskom ostrove Bali stúpa nahor a "určite sa preleje na svahy".

slovakia

left justify in out

Na základe informácií zo strediska, ktoré monitoruje činnosť sopky, existuje možnosť ešte väčších erupcií. Uviedol, že "od včerajška sa objavili erupcie, ktorých zvuk bolo počuť až do vzdialenosti 12 kilometrov". Úrady reagujú na základe najhoršieho možného scenára, pretože vulkán Agung mal v minulosti veľmi intenzívne erupcie.

 

Medzinárodné letisko na ostrove Bali uzavreli na 24 hodín. Jeho opätovné otvorenie zvážia v utorok po posúdení situácie.

 

Sopka Agung vychrlila počas víkendu popol do výšky niekoľkých kilometrov, v dôsledku čoho museli v nedeľu zastaviť prevádzku menšieho medzinárodného letiska na susednom ostrove Lombok.

 

 

Predstaviteľ indonézskeho geologického úradu uviedol, že výstrahu zvýšili na najvyššiu úroveň po tom, ako sa erupcie sopky zmenili na magmatické. Naďalej však neočakávajú veľký výbuch.

 

Vulkán Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Bali. V posledných dňoch tam seizmológovia zaznamenali otrasy, dym z krátera a ďalšie náznaky toho, že dochádza k stúpaniu magmy k zemskému povrchu.

 

Posledný veľký výbuch tejto sopky nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí.

 

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies