USA prestanú vyzbrojovať ľavicových sýrskych Kurdov; Turecku to vraj sľubil Trump

NETKY.SK • 24 November 2017, 17:09 • 2 min
USA prestanú vyzbrojovať ľavicových sýrskych Kurdov; Turecku to vraj sľubil Trump

ISTANBUL - Americký prezident Donald Trump údajne sľúbil, že USA už nebudú dodávať zbrane kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) bojujúcim v Sýrii proti Islamskému štátu. Tvrdí to turecký minister.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa k problematike dodávok amerických zbraní kurdským povstalcom vyjadril krátko po telefonickom rozhovore tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s Donaldom Trumpom.

 

"Pán Trump jednoznačne vyhlásil, že vydal jasné pokyny a YPG už nebudú dostávať zbrane a že tento nezmysel mal byť ukončený už dávno," povedal podľa agentúry AP Čavušoglu.

 

Oddiely YPG patria popri Pešmerge medzi hlavných spojencov medzinárodnej koalície bojujúcej v Sýrii proti IS. Riadia sa ľavicovou ideológiou, majú tiež dobre vybudované vzťahy s Ruskom. Ankara však YPG označuje za teroristickú organizáciu, pretože je spojencom v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies