Prokrastinujete? Je na čase zmeniť pár jednoduchých vecí

NETKY.SK • 24 November 2017, 06:00 • 2 min
Prokrastinujete? Je na čase zmeniť pár jednoduchých vecí

BRATISLAVA - Asi to poznáte. Prokrastinácia je slovo, s ktorým sa stretol každý. Odkladať niečo na poslednú chvíľu však nie je riešením, a deadline povinností len zvyšuje napätie v nás. Ako sa zbaviť prokrastinovania a čo má tento jav spoločné s jedlom?

slovakia

left justify in out

Jedlo

 

Pravdivé príslovie tvrdí, že sme tým, čo jeme. To ale neplatí len o našom zovňajšku. Náš mozog je totiž najväčším jedákom v tele a kvalitná strava je pre neho obzvlášť dôležitá. Základom dobrých výkonov, či už v škole alebo v našom zamestnaní, je zasýtenie na raňajky. Ide však o výživové hodnoty. Cereálie sú jednoduchými cukrami, ktoré často naše telo hneď minie. Pre telo sú preto dôležitejšie bielkoviny. Vhodné sú napríklad vajcia, ktorá okrem iného obsahujú aj cholín, stimulujúce nervové prenášača. Pokiaľ deti trvajú na nezdravých cereáliách, dávajte im ich aspoň s mliekom alebo jogurtom. Základom zdravých raňajok je aj ovocie a zelenina, ktorá je zdrojom antioxidantov.

 

Najlepšie potraviny pre začiatok nového dňa

 

Tá istá činnosť

 

Únava z prepracovania nastáva, ak sa venujeme dlhodobo akejkoľvek činnosti. Podobne, ako je to so svalmi, teda nezáleží úplne na tom, ako mozog zaťažujeme, ale na tom, že záťaž sa nestrieda. Prílišné a často jednostranné preťažovanie mozgu vedie z dlhodobého hľadiska k znižovaniu pracovného výkonu a k narastajúcej nespokojnosti.

 

Hudba

 

V roku 1995 vedci z Winconsinské univerzity v USA preukázali, že najlepším oddychom pre náš mozog je počúvanie Mozartových skladieb, pretože zlepšuje matematické a priestorové myslenie. Tento objav potvrdzoval aj pokus urobený na myšiach. Myši, ktoré počúvali Mozarta, boli múdrejšie než myši, ktoré počúvali iných skladateľov alebo neposlúchali žiadnu hudbu. Nedávno toto zistenie podporil tiež výskum, ktorý preukázal, že Mozartove skladby spúšťajú činnosť mozgových génov, ktoré podporujú prenos nervových vzruchov.

 

Šport

 

Ak sa akémukoľvek športu dlhšie ako tridsať minút, dôjde k lepšiemu okysličovaniu mozgu, pretože lepšie dýchame. Akákoľvek fyzická činnosť zlepšuje prietok krvi do časti mozgu, ktorá ovplyvňuje nielen našu schopnosť učiť sa, ale aj tvorbu nových mozgových buniek. Keď cvičíme, cítime sa navyše preukázateľne lepšie, sme pozitívnejší, máme viac energie a sme prístupní novým veciam či k dokončovaniu vecí. 

 

Spánok

 

Ak ste hore 21 hodín, vaše mentálne schopnosti zodpovedajú opitému človeku. Rovnako na tom budete aj v prípade, že sa niekoľko dní po sebe vyspíte len pár hodín. Pretože mozog pracuje nepretržite dvadsaťštyri hodín denne, je dôležité ho počas spánku oslobodiť od vonkajších podnetov. Spánok je dôležitým nástrojom našej pamäti, vďaka nemu sa triedia informácie, ktoré sme nazbierali počas dňa.

 

Nespavosť je vážnym problémom dnešnej generácie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies