Summit Putina, Ruhaniho a Erdogana je venovaný sýrskemu vyrovnaniu

NETKY.SK • 23 November 2017, 17:37 • 2 min
Summit Putina, Ruhaniho a Erdogana je venovaný sýrskemu vyrovnaniu

SOČI - 22. novembra v Soči odštartoval historicky prvý trojstranný summit Rusko - Turecko - Irán, venovaný sýrskemu vyrovnaniu.

slovakia

left justify in out

Hassan Ruhani prišiel na sretnutie ako prvý a preto mal možnosť krátko hovoriť s Vladimirom Putinom. Potom na stretnutie prišiel Redžep Erdogan.

 

“Veľké vojenské operácie proti teroristom sa dokončujú vďaka úsiliu Ruska, Iránu a Turecka. Podarilo sa zabrániť rozpadu Sýrie,” vyhlásil prezident Ruskej Federácie Vladimir Putin na otvorení samitu. Putin zdôraznil osobitnú úlohu prezidentov Turecka a Iránu v astaninskom procese a povedal, že bez ich účasti by politické vyrovnanie v Sýrii bolo nemožné.

 

"Rusko, Turecko a Irán sa musia zamerať na dlhodobú normalizáciu v Sýrii a usporiadanie krajiny v povojnovom období,” zdôraznil ruský prezident. Po skončení stretnutia sa Putin zvlášt stretne s prezidentom Iránu. S prezidentom Turecka také stretnutie nie je naplánované, pretože Putin a Erdogan sa pred 10 dňami stretli v Soči.

 

Pred summitom Rusko, Turecko, Irśn, mal Putin počas dvoch dní celú sériu telefonických rokovaní s Lídrami krajín zapojených do

Sýrskeho vyrovnania a taktiež s prezidentom USA Donaldom Trumpom a lídrami viacerých krajín Blízkeho východu ako s prezidentom Egyptu, Emirom Kataru, ministrom Izraelu a kráľom Saúdskej Arábie. 

 

Vedúci predstavitelia krajín, okrem iného, diskutovali o situácii v Sýrii. Putin uskutočnil telefonický rozhovor s kráľom Saudskej Arábie Salman ibn Abdul-Aziz Al Saudom. Ako informuje tlačová kancelária Kremľa v Rusku, zaznamenali pokrok v obojstrannom, bilaterálnom a hospodárskom rozvoji. 

 

"Pokračuje výmena názorov o situácii v regióne Stredného východu. Na pozadí úspechu v boji proti teroristickým skupinám v Sýrii sa riešili otázky súvisiace s výhliadkami na dlhodobé vyrovnanie konfliktu,” dodali v Kremli. Putin poznamenal, že kongres národného dialógu pripravujúci sa v Soči "bude stimulovať celkový proces riešenia sýrskeho problému". Tak tiež Putin porozprával kráľovi o stretnutí so sýrskym lídrom Bašarom Assdom a o nadchádzajúcom stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi Iránu a Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies