S Manafortovými činmi nič nemáme, zato Clintonová áno, bráni sa Biely dom

NETKY.SK • 31 Október 2017, 06:00 • 2 min
S Manafortovými činmi nič nemáme, zato Clintonová áno, bráni sa Biely dom

WASHINGTON - Biely dom v pondelok poprel, že by obvinenia, ktoré vyšetrovatelia vzniesli proti bývalému šéfovi kampane Donalda Trumpa Paulovi Manafortovi, s Trumpom nejako významnejšie súviseli.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders vyhlásila, že väčšina obvinení sa vzťahuje k veciam, ktoré sa udiali dávno predtým, ako bol Manafort v roku 2016 šéfom Trumpovej kampane.

Biely dom ani samotný Trump s týmito obvineniami podľa Huckabee Sanders nemajú nič spoločné. Zato kampaň Trumpovej protikandidátky Hillary Clintonovej "má s nimi spoločné všetko", vyhlásila hovorkyňa bez bližšieho vysvetlenia.

Huckabee Sanders odmietla bližšie komentovať aj vyhlásenie zahraničnopolitického poradcu Trumpovej kampane Georgea Papadopoulosa, ktorý sa podľa vyšetrovateľov priznal, že klamal o svojich stykoch s "cudzími štátnymi príslušníkmi" údajne napojenými na vysoké vládne kruhy v Rusku. Podľa hovorkyne Bieleho domu bol Papadopoulos "iba dobrovoľník".

V podobnom duchu sa ešte pred brífingom hovorkyne Bieleho domu vyjadril aj samotný Trump, ktorý na obvinenia Manaforta reagoval viacerými plamenistými príspevkami na Twitteri. "Prepáčte, ale toto bolo veľa rokov dozadu, ešte predtým, ako bol Paul Manafort súčasťou Trumpovej kampane," napísal Trump o činoch, ktorých sa mal Manafort podľa vyšetrovateľov dopustiť.

"Prečo sa nezaujímajú o Nečestnú Hillary a demokratov?" spýtal sa americký prezident. "A okrem toho - neexistovalo ŽIADNE SPIKNUTIE!" napísal Trump v ďalšom príspevku na Twitteri, reagujúc na informácie o údajných tajných dohodách medzi Trumpovým tímom a Moskvou, ktorá mala pracovať na Trumpovom víťazstve.

Agentúra Associated Press (AP) vyvracia tvrdenia Trumpa aj jeho hovorkyne, že obvinenia Manaforta sa týkajú záležitostí z dávnejšej minulosti. V súvislosti s obvineniami z prania špinavých peňazí vyšetrovatelia napríklad píšu, že prebiehalo "prinajmejšom do roku 2016".

Manaforta, známeho politického stratéga, ktorý pred Trumpom slúžil aj proruskému prezidentovi Ukrajiny Viktorovi Janukovyčovi, a jeho spolupracovníka Ricka Gatesa, obvinili americkí vyšetrovatelia okrem iného zo sprisahania proti USA, poskytovania falošných výpovedí, prania špinavých peňazí a ďalších ekonomických zločinov, ako aj z toho, že sa nezaregistrovali ako zahraniční agenti.

Manafort aj Gates sa už dobrovoľne vydali do rúk polície. Títo dvaja predstavitelia sú prvými obvinenými v rámci vyšetrovania, ktoré vedie špeciálny prokurátor Robert Mueller a ktoré je zamerané na údajné zasahovanie Ruska do vlaňajších prezidentských volieb v USA a na možnú spoluprácu medzi Moskvou a Trumpovým volebným tímom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies