VIDEO O čom vypovedá výsledok českých volieb? Spýtali sme sa na názor odborníka

NETKY.SK • 27 Október 2017, 13:12 • 2 min
VIDEO O čom vypovedá výsledok českých volieb? Spýtali sme sa na názor odborníka

BRATISLAVA – Počas minulého víkendu sa v Českej republike konali parlamentné voľby. Ich výsledok prekvapil nielen domácu tradičnú politickú scénu, ale vyvolal aj určité obavy v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Niektoré média uvádzajú, že Česi sa odklonili od Bruselu, iní tvrdia, že sa naši susedia vrátili do čias minulých, na Slovensku spájaných s obdobím vlády Vladimíra Mečiara, ďalší označili výsledok a jasné víťazstvo Andreja Babiša ako prevládajúci populizmus v krajine.

 

Do parlamentu sa po prvýkrát dostala strana Piráti či SPD na čele s Tomiom Okamurom, ktorí svoju kampaň postavili na ostrých vyhláseniach proti moslimom, vystúpení krajiny z EÚ či NATO. Výsledok nielen českých volieb, ale aj v susednom Rakúsku, Francúzku či v Nemecku prináša nový trend, keď sú volené nové strany vynímajúce sa doposiaľ uznávaným štandardom, čo naznačuje aj zmenu vnímania politiky a spoločnosti.

 

Jedným z dôvodov je aj nadbytočná liberalizácia fungovania spoločnosti a zavádzanie pravidiel, ktoré častokrát hraničia so zdravým rozumom. Voliči ukazujú, že všetko má určité hranice, že takéto fungovanie spoločnosti sa im nepáči a vzbúrili sa, čo sa prejavilo vo voľbách v Európe, ale aj v Spojených štátoch amerických. Väčšinová populácia si uvedomuje, že prílišná sloboda a voľnomyšlienkarstvo sa začalo vymykať kontrole a nie je úplne v poriadku. Ľudia prejavili svojou voľbou iba túžbu vrátiť sa k normálu, čo s diskrimináciou nemá nič spoločné, chcú len do spoločnosti prinavrátiť pravidlá, akceptovateľné pre každého. 

 

Ako hodnotí odborník výsledok českých parlamentných volieb, prepad tradičných strán a naopak nové strany v parlamente? Podarí sa Andrejovi Babišovi zložiť novú vládu, ako bude vyzerať a ako hodnotí údajný odklon krajiny od Bruselu a výroky zahraničných politikov, že sa Česká republika stáva protieurópskou? Na názor sme sa opýtali politického anylitika Jána Baránka. Viac sa dozviete vo videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies