Na Symbolickom cintoríne dnes spomínajú na obete hôr

NETKY.SK • 21 Október 2017, 09:42 • 2 min
Na Symbolickom cintoríne dnes spomínajú na obete hôr

VYSOKÉ TATRY - Obetiam hôr je venovaná sobotňajšia pietna spomienka na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách. Na každoročné podujatie prichádzajú priatelia, príbuzní a známi tých, ktorým sa láska k horám stala osudnou.

slovakia

left justify in out

V limbovom háji pod Ostrvou je aktuálne nainštalovaných 374 tabuliek s menami 494 obetí hôr. Ďalších 28 mien je spojených s tragickými udalosťami počas Slovenského národného povstania (SNP) na území Tatier. "Tento rok pribudlo 13 tabuliek, na ktorých je vygravírovaných 14 mien," uviedol Štefan Zavacký, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP.

 

Svoje mená tu majú tí, ktorí zahynuli nielen vo Vysokých Tatrách, ale aj v iných horstvách. Dosiaľ posledná tabuľka patrí slovenskému horolezcovi Vladimírovi Štrbovi, ktorý sa nevrátil z tohtoročnej expedície na Mount Everest.

 

Oproti predchádzajúcim ročníkom sa tradičná pietna spomienka spojená so svätou omšou koná od minulého roku o týždeň skôr. "Vzhľadom na množstvo pripomienok súvisiacich s tým, že pôvodný termín kolidoval s obdobím, keď si pripomíname Sviatok všetkých svätých i Pamiatku zosnulých, a ľudia chceli navštíviť cintoríny aj prísť sem, vyskúšali sme vlani preložiť pietnu spomienku na predposlednú sobotu v mesiaci. Keďže sa to osvedčilo, ostávame pri tomto termíne aj tento rok," vysvetlil Maroš Petrík, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP.

 

Kurátorom Symbolického cintorína pri Popradskom plese sú Štátne lesy TANAP, v ich kompetencii je aj schvaľovanie a montáž nových tabuliek s menami obetí, ako i údržba tých nainštalovaných. Súčasťou areálu pod Ostrvou sú drevené kríže z detvianskej rezbárskej školy. Osadených ich je 79, z toho 77 malých, dva veľké kríže sú umiestnené pri vstupoch. "Tento rok sme dole zniesli 22 krížov, z nich sme zatiaľ zrenovovali a na pôvodné miesto osadili 14, postupne opravíme a vynesieme pod Ostrvu aj zvyšných osem," doplnil Radoslav Žlkovan, vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies