Tusk ide reformovať celú Európsku úniu, navrhuje akčný plán na upevnenie spoločenstva

NETKY.SK • 18 Október 2017, 12:45 • 2 min
Tusk ide reformovať celú Európsku úniu, navrhuje akčný plán na upevnenie spoločenstva

BRUSEL – Predseda Európskej rady Donald Tusk prišiel s akčným plánom na zreformovanie EÚ v najbližších dvoch rokoch.

slovakia

left justify in out

Tusk sa pridal na stranu európskych politikov, ktorí prišli so zaujímavými predstavami o novej EÚ. Plány zverejnil pred pár týždňami potom, ako Emanuel Macron a Jean-Claude Juncker vo svojich vystúpeniach apelovali na hĺbkovú revíziu fungovania EÚ. Tusk jednotlivé body diskutoval s lídrami členských krajín únie. Plán sa spustí summitom v Bruseli naplánovaný na zajtra 19.10. Po novom sa budú konať pravidelné neformálne stretnutia venované špeciálnym témam.

 

Na zozname je napríklad summit, ktorý sa uskutoční bezprostredne po brexite v marci 2019 v Rumunsku, ďalej summit o Západnom Balkáne plánovaný v Sofii v máji 2018, ako aj špeciálne stretnutie venované bezpečnosti vo Viedni v septembri 2018. „Som šťastný z vašej ochoty zrýchliť našu prácu a prekonať pocit bezmocnosti“, píše Tusk v pozývacom liste, ktorý poslal pred dvojdňovým summitom. Ten začne v Bruseli vo štvrtok, 19. októbra.

 

„Na základe mojich konzultácií… je jasné, že existuje aj ochota oživiť a obohatiť našu prácu, vrátane stavania na nových ideách“, povedal. Podľa Tuska môžu rozhovory prebiehať medzi lídrami 28 krajín, vrátane Británie, prípadne 27 – v závislosti od témy. Tusk navrhol aj zmeny v spôsobe fungovania summitov, kde majú politici prísť ku konsenzu, teraz chce vyčleniť priestor pre otvorené nezhody medzi lídra. Ich nesúhlas budú zaznačované v takzvaných poznámkach k rozhodnutiu.

 

„Chcel by som navrhnúť metódu, ktorá sa zameriava na riešenie reálnych otázok“, píše Tusk v liste. Nová metóda rozhodovania summitov EÚ „bude informovať o našich rozdieloch, presne popisovať rozsah konfliktu, a tým nám umožní viesť vážnu, politickú diskusiu“.

 

Predseda Európskej rady ďalej navrhol ambiciózny program 13 summitov v priebehu dvoch rokov, na ktorých by premiéri a prezidenti členských krajín EÚ mali prijať konkrétne plány na oživenie európskeho projektu po tom, ako Úniu opustí Spojené kráľovstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies