Tatranské lesy chráni pred požiarmi nový efektívny systém

NETKY.SK • 13 Október 2017, 15:25 • 2 min
Tatranské lesy chráni pred požiarmi nový efektívny systém

BRATISLAVA - Slovenské lesy Nízkych a Vysokých Tatier a Záhoria už pol roka chráni Automatizovaný stacionárny detekčný systém pre včasnú detekciu lesných požiarov (ASDS), ktorý dnes Lesy SR predstavili novinárom.

slovakia

left justify in out

Ako informovala projektová manažérka ASDS Dana Kmeťová, riadiace centrá ASDS sú v Šaštíne Strážach, v Liptovskom Hrádku a v Poprade. Včasná detekcia požiarov a následný zásah hasičov v krátkom čase dokážu podľa nej zamedziť šíreniu lesných požiarov na veľké plochy.

Operátori riadiacich centier sa denne zaoberajú asi 150 podnetmi a vyhodnocujú, či je daný incident potrebné ohlasovať hasičom. Od spustenia prevádzky ASDS nahlásili hasičom 114 incidentov, na miesta požiaru bolo vyslaných 48 výjazdov. Pozitíva ASDS sa podľa Kmeťovej ukázali pri veľkom požiari pri obciach Láb a Jakubov na Záhorí, ktorý prepukol koncom júna. Vďaka detekčnému systému dostali hasiči do šiestich minút informáciu o požiari, s jeho presnou lokalizáciou a fotografiami, ktoré umožňovali odhadnúť rozsah, a do troch minút od jeho nahlásenia vyrazili k záchrannej akcii.

Zo štatistiky vyplýva, že toto leto medzi najčastejšie príčiny lesných požiarov patrili úmyselné zakladanie ohňov, spaľovanie odpadu, vypaľovanie trávy, fajčenie, samovznietenie a nedbanlivosť. Vyskytli sa však aj prípady úmyselného zapálenia strechy rodinného domu, humna a senníka. Na území Záhoria zaznamenal ASDS 34 incidentov, v 24 prípadoch zasahovali hasiči. Škody vyčíslili na 137 500 eur. Na území Nízkych Tatier sa vyskytlo 25 incidentov, hasiči zasahovali v 15 prípadoch. Škody pri požiaroch boli vyčíslené na 93 000 eur. Na území Vysokých Tatier bolo 56 hlásení, hasiči zasahovali osemkrát.

Do riadiaceho centra v každej monitorovacej oblasti prichádzajú neustále hlásenia z detektorov, ktoré sledujú celé monitorované územie. ASDS dokáže spozorovať požiar oveľa rýchlejšie ako iné systémy. Informácie vyhodnocuje operátor riadiaceho centra, ktorý všetky incidenty hlási na príslušné operačné strediská Hasičského a záchranného zboru, pričom im poskytne aj GPS súradnice, fotografie ako aj informácie o rýchlosti vetra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies