Penzisti majú mať pri dohodách rovnakú odvodovú výnimku ako študenti

NETKY.SK • 1 Október 2017, 11:10 • 2 min
Penzisti majú mať pri dohodách rovnakú odvodovú výnimku ako študenti

BRATISLAVA - Dôchodcovia by mali mať pri práci na dohodu od začiatku budúceho roka nárok na rovnakú odvodovú výnimku, ako majú v súčasnosti študenti stredných a vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

Príjmy penzistov z dohôd do sumy 200 eur by mali byť oslobodené od odvodov. Penzista si pritom bude môcť vybrať mesačne len jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, na ktorú si uplatní výnimku z platenia odvodov z príjmu do výšky 200 eur. Rovnaký režim v súčasnosti platí u študentov.

Samotný starobný dôchodca v súčasnosti z príjmu z dohody platí len starobné poistenie vo výške 4 % zo zárobku. Pri 200-eurovom príjme tak na odvodoch ušetrí 8 eur. Keďže však už pri uplatnení výnimky nebude dôchodkovo poistený, v nasledujúcom roku sa mu z tohto dôvodu už nezvýši dôchodok. Vyššiu úsporu pri zamestnaní starobného penzistu na dohodu dosiahne jeho zamestnávateľ, ktorému sa má odvodová sadzba znížiť z 19,80 % na 1,05 %. Pri 200-eurovom príjme by tak odvody zamestnávateľa klesli z 39,60 eura na 2,10 eura. Starobný dôchodca pracujúci na dohodu bude totiž aj naďalej poistený garančne a úrazovo.

"Ak si niekto bude prilepšovať k dôchodku formou práce na dohodu na pár hodín týždenne, tak by mu zo zárobku malo zostať po novom viac peňazí. V koalícii sme presadili, aby sa pre dôchodcov zaviedol rovnaký zvýhodnený režim, ako už v súčasnosti funguje u študentov,“ vysvetlil podpredseda strany Most-Híd a štátny tajomník na ministerstve práce Ivan Švejna.

Zmena by sa mala pritom týkať ako starobných dôchodcov, tak aj predčasných starobných dôchodcov a aj invalidných dôchodcov. "Odstráni sa tiež nespravodlivosť voči predčasným dôchodcom, ktorí si na Slovensku na rozdiel od susednej Českej republiky nemohli privyrobiť ani jediné euro bez toho, že by sa im zastavila výplata predčasného dôchodku. Po novom budú mať túto možnosť do 200 eur mesačne,“ doplnil Švejna.

Na dohodu v súčasnosti pracuje mesačne okolo 50 tisíc starobných dôchodcov a v priemere za rok odpracujú 6 mesiacov. Spomedzi invalidných dôchodcov pracuje na dohodu mesačne približne 14 tisíc a do roka si takto prilepšuje okolo 30 tisíc z nich.

Zo skupiny približne 20 tisíc predčasných starobných dôchodcov na dohodu nepracuje nikto. Predčasní dôchodcovia totiž v súčasnosti nemôžu mať žiadny príjem z dohody, inak by im Sociálna poisťovňa pozastavila vyplácanie predčasnej penzie. Ak by však predčasní dôchodcovia podľa návrhu strany Most-Híd zarobili na dohodu do 200 eur mesačne, neplatili by z tohto príjmu sociálne odvody a mohli by tak naďalej poberať predčasný dôchodok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies