V Indonézii sa môžu vrátiť do niektorých dedín v okolí sopky Agung

NETKY.SK • 30 September 2017, 13:55 • 2 min
V Indonézii sa môžu vrátiť do niektorých dedín v okolí sopky Agung

JAKARTA - Väčšina zo 140.000 ľudí, ktorých evakuovali z dedín v okolí sopky Agung na indonézskom ostrove Bali kvôli hroziacej erupcii tohto vulkánu, sa môže vrátiť do svojich domovov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu indonézskeho úradu pre zmierňovanie následkov katastrof Sutopa Nugroha.

 

"Guvernér Bali evakuovaným z 51 obcí, ktoré sa považujú za bezpečné, oznámil, že sa môžu vrátiť domov. Vláda im s návratom pomôže," povedal Nugroho. Úrady musia z ohrozenej zóny v okruhu 12 kilometrov dostať aj približne 18.000 kráv, ktoré sú pre dedinčanov dôležitým zdrojom obživy a bez nich odmietli svoje príbytky opustiť. Doteraz sa podarilo dostať do bezpečia okolo 1400 zvierat.

 

VIDEO Zo sopky Agung na Bali začali vychádzať oblaky vodnej pary, oblasť opustilo viac ako 130-tisíc ľudí

 

S návratom domov zatiaľ nemôže počítať asi 70.000 ľudí žijúcich v oblastiach, ktoré vláda označila za nebezpečné. Najvyšší stupeň pohotovosti pre sopku Agung platí od 22. septembra. Vulkanológ Gede Suantika, ktorý pracuje aj pre indonézsku vládu, uviedol, že sopka môže vybuchnúť kedykoľvek - v priebehu niekoľkých dní, ale môže to trvať aj celé týždne.

 

Sopka Agung vysoká 3031 metrov vybuchla naposledy v roku 1963 a usmrtila vyše 1100 ľudí. Aktívna zostala približne rok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies