Zdravotníci v USA napadli zákon povoľujúci vykonávať interrupcie výlučne lekárom

NETKY.SK • 21 September 2017, 08:31 • 2 min
Zdravotníci v USA napadli zákon povoľujúci vykonávať interrupcie výlučne lekárom

PORTLAND - Americká asociácia občianskych slobôd a združenie Plánované rodičovstvo podala námietku na federálny súd pre obmedzenie prijaté v štáte Maine, ktoré zakazuje vykonať umelé prerušenie tehotenstva iným osobami ako lekárovi.

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý platí vo väčšine amerických štátov, teda nepovoľuje vykonávať interrupcie iným zdravotníckym pracovníkom, akými sú pôrodné asistentky či zdravotné sestry.

Na súde sa k asociáciám pridali aj štyri zdravotné sestry a zdravotné zariadenie Maine Family Planning. Ošetrovateľky tvrdia, že obmedzenie je medicínsky neoprávnené a škodí špeciálne obyvateľkám odľahlých vidieckych oblastí v Maine, ktorých prístup k lekárom vykonávajúcim potraty je obmedzený. Problémy s nájdením vhodného zariadenia oddaľujú zákrok a ten sa v neskoršom štádiu stáva rizikový a prináša so sebou komplikácie. Niektorí experti naopak namietajú, že zdravotní pracovníci nedokážu ženám v prípade komplikácii poskytnúť vhodnú starostlivosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies