Bomba vybuchla len čiastočne, inak by následky boli oveľa horšie

NETKY.SK • 15 September 2017, 17:01 • 2 min
Bomba vybuchla len čiastočne, inak by následky boli oveľa horšie

LONDÝN - Bomba, ktorá vybuchla v piatok ráno v londýnskom metre a zranila najmenej 22 ľudí, vybuchla len čiastočne. Ak by sa zámer páchateľa alebo páchateľov v plnej miere podaril, dôsledky mohli byť oveľa horšie, varoval v piatok expert na činnosť teroristických hnutí zo Švédskej obrannej univerzity v Štokholme Magnus Ranstorp.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po štúdiu fotografií znázorňujúcich výbušný systém, ktorý zostal na mieste činu, si je Ranstorp istý, že bomba vybuchla iba čiastočne. Londýnčania mali podľa neho "obrovské šťastie, keďže to mohlo byť omnoho horšie". Expert sa domnieva, že ľudia, ktorí výbušný systém pripravovali, urobili niekde chybu.

Po výbuchu, ktorý v piatok ráno otriasol stanicou londýnskeho metra Parsons Green, bolo hospitalizovaných 22 ľudí. Osemnástich previezli do nemocnice záchranári, ďalší štyria sa prihlásili na ošetrenie sami. Žiadna zo zranených osôb podľa týchto informácií nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života.

Policajtom sa stále nepodarilo zatknúť a dokonca ani identifikovať páchateľa piatkového útoku v londýnskom metre. Šéf protiteroristického oddelenia londýnskej polície Mark Rowley informoval, že momentálne sa stovky detektívov snažia čo najrýchlejšie a najpodrobnejšie poprezerať veštky relevantné záznamy z bezpečnostných kamier a vyspovedať čo najviac cestujúcich, ktorí boli svedkami udalosti.

Londýnska polícia potvrdila, že výbuch bol teroristickým útokom. Hoci polícia je zatiaľ na informácie pomerne skúpa, médiá si postupne skladajú obraz o útoku z výpovedí priamych svedkov udalosti. Podľa jedného z cestujúcich šlo o menší výbuch, ktorý samotný nikoho nezranil, problémy však podľa neho spôsobila následná panika. Všetci ľudia sa krátko po výbuchu podľa neho pokúšali utiecť.

Televízia Sky News priniesla svedectvo ďalšieho priameho svedka, ktorý hovorí, že k výbuchu došlo v jednom z vozňov súpravy metra krátko po ôsmej hodine rannej, teda v čase rannej dopravnej špičky. Vo vozni bolo podľa neho aj veľa školákov, na ktorých dospelí v snahe zachrániť si život podľa neho nebrali priveľký ohľad.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies