V Česku urobili veľké sčítanie Rómov, niektorí hovoria o neetickej metóde

NETKY.SK • 8 September 2017, 15:26 • 2 min
V Česku urobili veľké sčítanie Rómov, niektorí hovoria o neetickej metóde

PRAHA - V Českej republike žije 245.800 Rómov, väčšina z nich (68.500) v Ústeckom kraji a každý druhý v gete. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vlády ČR, ktoré získal denník Mladá fronta DNES.

slovakia

left justify in out

Úrad vlády nechal Rómov sčítať začiatkom tohto roka. Podľa webu iDNES.cz požiadal obce, aby zistili nielen to, koľko ľudí sa považuje za Rómov, ale koľko ďalších tak vyzerá. Kritici ale tvrdia, že je to neetická metóda.

 

Údaje o tejto menšine zhromažďoval úrad kvôli Správe o stave rómskej menšiny. Na jediné oficiálne údaje z posledného sčítania obyvateľov v roku 2011 sa nedalo spoliehať, pretože vtedy sa k rómskej národnosti prihlásilo len 5135 osôb.

 

Ďalších 7717 osôb uviedlo dve národnosti, z ktorých jedna bola rómska. Úrad však predpokladal, že Rómov je v ČR viac. V metodickej príručke vládni úradníci napísali, že Rómom je aj ten, koho za Róma "považuje významná časť jeho okolia na základe skutočných či predpokladaných (antropologických, kultúrnych alebo sociálnych) ukazovateľov".

 

Táto veta však pobúrila radnice viacerých miest. "Považujem takúto metódu za neetickú a nevhodnú," povedal námestník primátora Liberca Ivan Langr. "Okrem toho sa pri takom sčítaní museli vyskytnúť chyby, pretože neexistuje žiadny ideálny typ, s ktorým sa dajú sčítaní ľudia porovnávať," dodal.

 

Aj zistený počet 68.500 Rómov v Ústeckom kraji je však skreslený. Napríklad radnica v Moste, ktorá ako obec s rozšírenými právomocami dostala požiadavku od úradu vlády, odmietla obťažovať okolité dediny a pokyny úradu im neposlala. Čísla tak opísala zo starej sociologickej analýzy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies