Do Prahy pricestuje taliansky premiér aj napriek nezhodám s krajinami V4

NETKY.SK • 5 September 2017, 06:56 • 2 min
Do Prahy pricestuje taliansky premiér aj napriek nezhodám s krajinami V4

PRAHA – Na konci júla sa predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni veľmi rozhneval na margo listu, ktorý mu doručili krajiny Vyšehradskej štvorky.

slovakia

left justify in out

Krajiny V4 v liste nabádali taliansku vládu, aby svoje prístavy pre prílev migrantov zatvorila a podporila budovanie záchytných táborov pre utečencov v krajinách mimo Európsku úniu. Predseda talianskej vlády rozhorčene reagoval na list so slovami „Nepoučujte nás!“, čím chcel poukázať aj na to, že V4 si neplní povinné kvóty stanovené Európskou Komisiou. Teraz má naplánované stretnutie s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom v Prahe.

 

„Máme právo žiadať solidaritu od našich susedov a krajín, s ktorými zdieľame projekt EÚ. Nenecháme sa poučovať,“ reagoval Gentiloni podráždene. Už tento štvrtok bude Gentiloni rokovať na českej vládnej pôde so svojim náprotivkom, Sobotkom. Téma je jasná, migrácia. Podľa informácií v rozhovoroch by sa mali venovať aj kritickej situácii v Líbyi, odkiaľ prichádzajú státisíce utečencov prevažne z moslimských štátov.

 

Severoafrický štát patrí do sféry záujmy Českej republiky a táto téma by mohla zmierniť napäté vzťahy medzi krajinami. Česká vláda totiž nedávno rozhodla o tom, že poskytne 24-miliónov českých korún, teda 920-tisíc eur na fungovanie líbyjskej pobrežnej a námornej stráže. Cieľom je udržanie migrantov na africkom kontinente a zamedzenie prílevu ďalších migrantov na starý kontinent



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies