Slovensko a Česko chcú spoločne bojovať proti fenoménu sucha

NETKY.SK • 4 September 2017, 15:06 • 2 min
Slovensko a Česko chcú spoločne bojovať proti fenoménu sucha

BRATISLAVA - Slovensko bude s Českou republikou spolupracovať na zmiernení nepriaznivých účinkov sucha, ktoré je jedným z prejavov klimatickej zmeny.

slovakia

left justify in out

Dohodli sa na tom ministri životného prostredia László Sólymos a Richard Brabec počas bilaterálneho rokovania, ktoré bolo súčasťou dnešného spoločného zasadnutia vlád Slovenska a Česka v moravskej obci Lednice.

 

Ako informoval hovorca slovenského envirorezortu Tomáš Ferenčák, opatrenia na zmiernenie sucha sa stávajú prioritami v oblasti životného prostredia v Českej i Slovenskej republike. Slovenské ministerstvo životného prostredia už pripravuje Akčný plán proti suchu, ktorého súčasťou budú opatrenia na zadržiavanie vody v krajine, ale aj monitoring sucha budovaním nových meracích staníc. Na rokovanie vlády ho rezort plánuje predložiť do konca tohto roka.

„Na Slovensku spôsobuje sucho problémy predovšetkým v poľnohospodárstve, lesníctve a vodnom hospodárstve,“ povedal na stretnutí Sólymos, podľa ktorého sucho predstavuje problém prerastajúci hranice strednej Európy. Odhaduje sa, že len za posledných 30 rokov vznikli v dôsledku sucha v Európe škody za asi 100 miliárd eur.

 

Opatrenia v oblasti zmeny klímy preto nemôžu byť len vnútornou záležitosťou jednotlivých štátov. „Klimatická zmena sa v konečnom dôsledku dotýka každého z nás. Nepozná hranice, a preto je nevyhnutné pokračovať v cieľoch Parížskej dohody,“ zdôraznil Sólymos.

Ministri rozhovor zamerali aj na efektívnejšie nakladanie s odpadom. Sólymos informoval svojho českého partnera o novej odpadovej politike Slovenska, ktorej cieľom je znížiť objem odpadov ukladaných na skládky a zvýšiť mieru recyklácie komunálnych odpadov. Nová legislatíva zakazuje skládkovanie vytriedených zložiek či biologicky rozložiteľného odpadu. Zároveň slovenský envirorezort plánuje zvýšiť poplatky za skládkovanie.

 

„Obehové hospodárstvo nemôže byť vnímané len v súvislosti s problematikou odpadov, ale zároveň aj v rovine nehospodárneho nakladania s prírodnými zdrojmi,“ doplnil minister slovenského envirorezortu. Podľa jeho slov je potrebné pozornosť zamerať najmä na oblasť výroby a spotreby. Konkrétne na ekodizajn výrobkov, ktoré by mali mať väčšiu trvácnosť, mali by byť opraviteľné a po skončení spotreby rozoberateľné a recyklovateľné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies